Samsung popravil hrošča, ki je žrl SSD-je

Matej Huš

13. feb 2023 ob 22:15:53

Z zadnjima dvema serijama SSD-jev je imel Samsung nemalo problemov, saj so zaradi hrošča v firmwaru pešali precej hitreje od pričakovanj. Nova posodobitev je težavo odpravila, ne pa tudi njenih posledic. Samsung pri menjavah SSD-jev ni posebej širokogruden.

Samsungovi SSD-ji serij 980 Pro in 990 Pro so lastnike jezili s hitrim slabšanjem zdravja, kot ga izmerijo glede na obrabo in prikažejo nadzornim programom. Samsung je v začetku meseca priznal, da je situacija resnično neprimerna, in potrdil, da iščejo rešitev za težavo. Parameter SMART Percentage Used, ki ga uporabniki vidijo na primer v programu Samsung Magician, se je namreč hitro zniževal. Danes je Samsung izpolnil obljubo in modele 990 Pro zakrpal - za 980 Pro je to storil že pred dnevi - a uporabniki nad rešitvijo ne morejo biti popolnoma zadovoljni.

Kaj točno je šlo narobe, v podjetju niso razkrili. Dejali so le, da je za napako kriv hrošč v firmwaru, ki so ga sedaj odpravili z novo verzijo 1B2QJXD7. Pogoni se ne starajo več nenormalno hitro. Žal pa obstoječe škode nova verzija ne popravlja, pri čemer sploh ni znano, ali so se pogoni resnično bolj obrabljali ali je pokvarjena programska oprema to napak preštevala. Morda tega ne vi niti Samsung, vsaj ne za vsak konkreten pogon, zato za zdaj ponastavitve parametra ne bo. V praksi to pomeni, da bodo uporabniki morali diske zamenjati, če se bodo pred iztekom garancije dobe izrabili.

Ko so januarja to nekateri že hoteli, je Samsung pogone vračal z obrazložitvijo, da z njimi ni nič narobe. Odtlej je Samsung napako priznal, zato bodo imeli uporabniki morda več sreče. V vmesnem času pa vsem uporabnikom priporočamo, da naredijo varnostne kopije podatkov in posodobijo firmware SSD-ja. V tem vrstnem redu.