Pametnejši ljudje zaslužijo več, a najbogatejši niso najsposobnejši

Matej Huš

10. feb 2023 ob 19:33:00

Sliši se sicer logično, a raziskovalci z več evropskih univerz so vendarle tudi rigorozno potrdili, da najbolje plačanih delovnih mest nimajo najsposobnejši ali najpametnejši ljudje. V reviji European Sociological Review poročajo o raziskavi švedskega prebivalstva, v kateri so za 59.000 moških primerjali njihove kognitivne sposobnosti in plačo. Ugotovili so, da v grobem korelirajo, a le do neke meje. Ekstremno visokih zaslužkov pa nimajo več najpametnejši, temveč celo malenkost manj sposobni.

Kognitivne sposobnosti 59.000 moških so mogli oceniti, ker so bili ti opravili obvezen test zaradi vojaške obveze. Šlo je za ljudi, ki so na trg dela vstopili v letih 1991-2003 (mediana 1993). V tem času je sicer delati začelo 670.203 moških, a so se osredotočili na vojaške obveznike, ker so bili za njih dostopni podatki o kognitivnih sposobnostih iz obveznega testa. Po letu 1999 je bilo obveznikov manj, od leta 2010 pa na Švedskem služenje vojaškega roka ni več obvezno. Nato so primerjali še njihovo karierno uspešnost v naslednjih 11 letih, tako da so bili ti ljudje v povprečju stari 40 let.

Rezultati so pokazali, da je plača lepo korelirana s kognitivnimi sposobnostmi, a le do določene mere. Nad približno 60.000 evri letnega zaslužka se korelacija izravna in postane celo blago negativna. Z drugimi besedami to pomeni, da pri zaslužkih nad to vrednostjo ne gre več za še sposobnejše ljudi, temveč so razlogi drugje. Sposobnejši ljudje takisto opravljajo prestižnejše poklice, a le do določene mere. Pri zelo prestižnih poklicih nadaljnje korelacije ni. Zdravniki, odvetniki, profesorji, sodniki in poslanci imajo različno stopnjo prestiža, ki pa ni povezana z njihovimi sposobnostmi.

Raziskava ima sicer nekaj omejitev, saj ni upoštevala motivacije, socialnih veščin, kreativnosti, psihične stabilnosti in fizičnih zmožnosti. Prav tako je omejena le na moške na Švedskem. Predvsem pa je raziskava ugotovila le korelacijo, ni pa skušala razložiti, zakaj so izsledki takšni.