Shutterstock začel prodajati slike umetne inteligence

Matej Huš

26. jan 2023 ob 21:27:58

Že oktobra smo poročali, da je Shutterstock sklenil dogovor z OpenAI, da bodo stvaritve njegove umetne inteligence DALL-E 2 vključene v Shutterstockove plačljive zbirke fotografij. Četrtletje pozneje so dogovor udejanjili in od danes je v zbirkah res grafika DALL-E 2. Na voljo je vsem uporabnikom plačljivih zbirk.

Fotografije umetne inteligence bodo zelo jasno predstavljene, zato pomote niso možne. V Shutterstock bo vključeno okno za ustvarjanje fotografij, enako kot deluje DALL-E 2 neposredno na spletni strani OpenAI. Takisto bo vsak poziv vrnil štiri slike, možno pa bo poiskati še dodatne. To se lahko v prihodnosti še spremeni, saj so slike umetne inteligence zelo kontroverzno področje z vidika avtorskih pravic. Generatorji so se učili s pregledovanjem milijard posnetkov, med katerimi so tudi avtorsko zaščiteni. Zaradi tega je v ZDA v teku že nekaj tožb, rezultati pa so negotovi. Konkurent Getty Images je prav zato dejal, da (še?) ne bo vključil slik umetne inteligence v svoje zbirke. Izvršni direktor Craig Peters pravi, da je to preveč nevarno in neodgovorno.

Shutterstock pravi, da se je njegova umetna inteligenca učila izključno na fotografijah, za katere imajo licenco. Prav tako bodo zagnali poseben sklad, iz katerega bodo izplačevali tantieme avtorjem fotografij, iz katerih se je umetna inteligenca učila. Prvo izplačilo je bilo decembra, a podrobnosti javnosti niso znane. Na koncu pa bo vse odvisno od zanimanja javnosti in cene. Če se bodo slike umetne inteligence uveljavile, jih bodo sčasoma dodali tudi drugi ponudniki.