Shutterstock bo prodajal grafiko umetne inteligence DALL-E

Matej Huš

25. okt 2022 ob 18:27:53

Shutterstock je sklenil dogovor z OpenAI, ki je razvil algoritem DALL-E 2 za računalniško ustvarjanje posnetkov iz besedilnega opisa in ki je že mesec dni dostopen vsem, da bodo stvaritve umetne inteligence na voljo v plačljivih galerijah. Poleg vsebin, ki jih izdelajo ljudje, bo DALL-E 2 edini vir vsebin umetne inteligence. Nalaganje drugih vsebin, ki jih ustvari umetna inteligenca, je sicer prepovedano, ker avtorske pravice (še) niso jasno določene. To je legitimen razlog, ki pa seveda koristi tudi partnerstvu z OpenAI. Iz istega razloga Getty Images ne dovoli posnetkov umetne inteligence.

Izvršni direktor Shutterstocka Paul Hennessy je ob tem dejal, da se načini izražanja in ustvarjalnosti nenehno spreminjajo, čemur morajo slediti. Tak primer je tudi generativna tehnologija, ki stoji za DALL-E 2. Izvršni direktor OpenAI Sam Altman je dodal, da so navdušeni nad novim partnerstvom. Uporabniki Shutterstocka bodo namreč lahko nove fotografije generirali neposredno ob iskanju, saj bo storitev na voljo prek API. To je tudi zanimiv obrat, saj je lani Shutterstock prodal svoje fotografije in opise OpenAI, da je ta lahko izuril svojo umetno inteligenco. Sedaj bo OpenAI dodal svoje izdelke v Shutterstockove galerije.

Kaj se bo zgodilo z ljudmi? Ustvarjalci se bojijo, da jih bo tovrstna tehnologija sčasoma izrinila. Eden izmed ukrepov je vzpostavitev posebnega sklada (Contributor Fund), ki ga bo vodil Shutterstock in se bo financiral iz plačil za prodajo vsebin in opisov razvijalcem umetne inteligence. Avtorji, katerih vsebine so bile uporabljene pri urjenju umetne inteligence, bodo za to dobili nadomestilo.