Kriptovalute so se odbile od dna

Matej Huš

16. jan 2023 ob 21:05:46

Kriptovalute so od novembra 2021 vztrajno izgubljale vrednost, čeprav je bilo vmes nekaj skokov, ki pa so se vsi izkazali za odboje mrtve mačke. Po dveh mesecih vztrajnega preizkušanja dna, ki se je izoblikovalo med 15.000 in 16.000 evri za bitcoin, so v zadnjem tednu kriptovalute znatno pridobivale. Bitcoin je 25 odstotkov više, še nekoliko več je pridobil ether. Kriptoborze so v glavnem obarvane zeleno.

Vrednosti so še vedno precej pod vrhovi iz novembra 2021, a zadnje dogajanje igralcem na trgu vliva optimizem. Po letu 2022, ko je precej borz propadlo, med škandali pa prvo mesto zaseda spektakularni potop FTX zaradi poneverb, smo tudi v letu 2023 pričakovali negativne trende. Zakaj so se kriptovalute odbile prav sedaj, ne ve nihče, analitiki pa ponujajo celo paleto razlag. Med njimi najdemo možnost za znižanje obrestnih mer v ZDA, umiranje inflacije v ZDA in nakupe velikih lastnikov (whales). Dogajanje na svetovnih trgih kriptovalut v največji meri določata ZDA in Kitajska.

Dvigi tečajev seveda spet povečujejo tržno kapitalizacijo vseh kriptovalut, ki se je v minulem koncu tedna spet povzpela prek 1000 milijard dolarjev. Znaten porast vrednosti kriptovalut je presenetila tudi medvede, ki so stavili na njihov padec. Samo v petek se je prisilno zaprlo za 500 milijonov dolarjev kratkih pozicij, kar je dodatno podžgalo tečaje. Povečuje se tudi število sklenjenih poslov.

Čeprav so kriptovalute svoj čas veljale kot ščit pred inflacijo in pretresi na finančnih trgih, se je izkazalo ravno obratno. Ko gre gospodarstvu odlično, rastejo tudi kriptovalute, in obratno. Če je najnovejši optimizem trajnejši, lahko to kaže tudi na svetlejše gospodarske čase. Prihodnost pa žal ne pozna nihče.