Kolektivna tožba zoper avtorje umetne inteligence Stable Diffusion

Matej Huš

16. jan 2023 ob 21:05:12

Eno izmed ključnih vprašanj, ki jih je zastavila nova tehnologija, bo dobilo odgovor na sodišču. Orodja umetne inteligence za ustvarjanje fotografij (in tudi drugih vsebin) so se učila z analizo milijard obstoječih izdelkov, ki so tudi avtorsko zaščitena. Ali so potemtakem tudi njihovih izdelki v resnici plagiati oziroma povedano drugače, ali se umetna inteligenca lahko uči iz avtorsko zaščitenih del brez soglasja avtorjev? Trije umetniki menijo, da ne, zato so v ZDA vložili kolektivno tožbo zoper Stability AI in Midjourney, ki sta ustvarila orodje Stable Diffusion, in DeviantArt, ki je ustvaril svoj generator DreamUp.

Sarah Andersen, Kelly McKernan in Karla Ortiz trdijo, da so tožniki množično kršili avtorske pravice milijonov umetnikov, ko so svoje izdelke trenirali na petih milijardah slik in posnetkov (baza LAION), ki so jih našli na spletu. To sploh ni prva tovrstna tožba, saj sta Matthew Butterick in odvetniška pisarna Joseph Saveri Law Firm, ki zastopata tožnike, že bila vložila tožbo tudi zoper Microsoft, GitHub in OpenAI. Tem očitajo zelo podobne kršitve pri ustvarjanju in treningu orodja za pisanje kode CoPilot, ki se je učil iz obstoječe kode človeških programerjev.

Ponovno se je zgodilo, da je tehnologija prehitela pravno ureditev - ali je obratno sploh možno? - zato bo treba sedaj poiskati odgovore na nova vprašanja. Pisci orodij trdijo, da gre za pošteno uporabo (fair use), ki je izvzeta iz zaščite, podobno kot so na primer recenzije in kritike. Nasprotnikov tožbe zato ni malo, očitajo pa ji tudi faktične nepravilnosti in tehnične neresnice.