Nvidia ne popušča

Jurij Kristan

7. jan 2022 ob 08:43:11

Nvidia je CES '22 izkoristila za vrsto manjših oznanil, med drugim Geforcov RTX 3090 Ti in 3050, pa širitev storitve Geforce Now ter izid Omniversa.

Čeprav smo trenutno nekje na vrhuncu aktualne družine geforcov, se v Nvidii trudijo v toliko različnih smereh, da je za vsakega od sejmov dovolj najav. Grafične kartice v Las Vegasu sploh niso bile toliko v ospredju, čeprav smo nekaj novosti videli. V zaključku januarja bo spodnji konec linije RTX 30 popolnil Geforce RTX 3050. S priporočeno ceno v okolici 250 evrov - pajade - cilja na vstopno rabo raytracinga pri igrah v 1080p, seveda z izdatnim izkoriščanem superločljivosti DLSS, saj je sledenje žarkom še pri RTX 3060 dostikrat bolje pustiti pri miru. Obrvi pa je privzdignila omemba izdelka na drugem koncu: Geforca RTX 3090 Ti. Monstrum bo najzmogljivejša kartica te serije, z 10752 jedrci CUDA in 24 gigabajti pomnilnika GDDR6X s prepustnostjo 21 Gbps, kar naj bi poskrbelo za kar 40 teraflopov moči (v FP32). Več konec meseca, ko bo podrobnejša najava. Tudi prenosni igričarski računalniki bodo deležni dveh novih kartic, to je lastnih izvedenk RTX 3080 Ti in 3070 Ti.

Zelena prezentacija (skrajšan video povzetek) je bila bolj osredotočena na storitve in konkretne naprave z Nvidiino tehnologijo. Omenjeni Geforci modelov Ti za laptope bodo jedro več kot 160 prihajajočih igričarskih prenosnikov, ki začnejo prihajati februarja. Med drugim bodo nosili tudi četrto generacijo tehnologije Max-Q, za varčevanje z energijo, ki grafičnim karticam omogoča delno upravljanje s porabo vsega računalnika - če so v njem najnovejši Intelovi ali AMDjevi čipi. Druga sorta naprav v Nvidiinimi vezji so monitorji s podporo G-Syncu in podjetje je napovedalo poskus uveljavljanja 1440p modelov v ešportu. Tam namreč še vedno kraljujejo zasloni z ločljivostjo 1080p in visokimi frekvencami osveževanja, ker je za profesionalne igralce hitrost in odzivnost slike veliko pomembnejša. V Nvidii menijo, da je z najzmogljivejšimi karticami, velikimi paneli z osveževanjem nad 240 Hz in tehnologijo Reflex za nižanje zamika naposled čas, da se l33t proji znebijo arhaične zaslonske resolucije. Če vseeno ne bi šlo, naj bi novi 27-palčni monitorji podpirali ožanje slike na 25-palčno velikost.

Širi se tudi storitev za pretočno igranje Geforce Now, in sicer na Samsungove ter LGjeve televizorje. Toda ločljivost bo na štartu omejena na 1080p, medtem ko na PCju lahko igramo v 1440p, skozi Shield TV pa v 4K. Že v drugi polovici tega leta se bodo nekatere omejitve morda sprostile. Ustvarjalce vsebin pa bo po drugi strani bržkone najbolj razveselila najava, da je obetajoče razvojno okolje Omniverse naposled pokukalo iz beta preizkusa in je dosegljivo skozi platformo Nvidia Studio, ob rabi kartic RTX. Omniverse je okolje, ki zna elegantno zbirati grafično vsebino iz različnih orodij, na primer 3DS Maxa, Zbrusha ali Photoshopa, in podpira dinamično sodelovanje. Nekakšen Google Docs za level designerje, torej.