Indijske spletne prevare Američane samo letos stare tri milijarde dolarjev

Matej Huš

28. dec 2022 ob 07:44:21

Prevare s klici iz lažnih klicnih centrov v Indiji so zlasti v angleško govorečih državah ene najpogostejših, o čemer je bilo prelitega že ogromno črnila in posnetih ogromno dokumentarcev. A kljub temu so izgube, ki jih žrtve utrpijo zaradi tovrstnih prevar, še vedno astronomske. Samo letos so Američani zaradi te prevare izgubili vsaj tri milijarde dolarjev, ocenjuje FBI.

Zlikovci običajno delujejo iz Indije in napadajo starejše uporabnike računalnikov. Po telefonu jih naplahtajo, da je njihov računalnik okužen ali kako drugačen potreben vzdrževanja, zato jih pregovorijo do dodelitev dostopa na daljavo. Nato jim bodisi naložijo škodljivo programsko opremo bodisi zgolj zaigrajo, da je nekaj narobe in da lahko proti plačilu to popravijo. Običajno se predstavljajo, kot da delajo za ugledna podjetja, denimo v Microsoftovi tehnični podpori uporabnikov. Potem čudežno odkrijejo "napako" in jo odpravijo. To seveda ni edini scenarij, saj še pogosteje predstavljajo "investicije", romantične prevare ali kaj podobnega.

Zneski niso nizki dosegajo več sto, v nekaterih primeri tudi tisoč dolarjev. FBI je ocenil, da so lani na tak način Američani izgubili vsaj tri milijarde dolarjev. Trend je zaskrbljujoč, saj se obseg prevare povečuje. Letos je 128 odstotkov večji kot lani in več kot 200 odstotkov več kot predlani. Ameriške oblasti sodelujejo z indijskimi, policija pa je na ameriško ambasado v New Delhiju poslala celo stalnega predstavnika pri indijski policiji. V Sloveniji smo pred takšnimi prevarami še varni zaradi velikosti države in predvsem jezikovnih barier.