Ustanovitelj FTX-a izpuščen za 250-milijonsko varščino

Matej Huš

24. dec 2022 ob 20:35:55

Sam Bankman-Fried, ki so ga včeraj Bahami izroči ZDA, je bil izpuščen iz pripora proti plačilu varščine. Na prvem zaslišanju pred sodiščem se ni izrekel o krivdi, zato je sodnik določil varščino v višini 250 milijonov dolarjev za izpustitev v hišni pripor. To seveda ne pomeni, da je moral toliko plačati, saj so s precej manj vredno vilo v Kaliforniji jamčili njegovi starši, sicer profesorja na Stanfordu.

Bankman-Fried je v izjavah za medije poudarjal, da ni želel nikogar oškodovati in da bo storil vse, da vlagateljem oziroma komitentom poplača izgubljeno. Dva njegova sodelavca sta se pred sodiščem izrekla za kriva. Bankman-Frieda obtožnica bremeni več kaznivih dejanj, med drugim tudi pranja denarja, prevare, kršitve finančne zakonodaje o donacijah in nezakonite uporabe sredstev komitentov. FTX je namreč s premoženjem komitentov pomagal podjetju Alameda Research, ki je prav tako v lasti Bankman-Frieda. Svoj čas je bil FTX vreden 30 milijard dolarjev, a je novembra letos propadel.

Bankman-Fried in drugi vodilni sodelavci so si razdelili več milijard dolarjev iz Alameda Researcha, je pričala upravljavka tega sklada. Caroline Ellison je dejala, da si je Alameda Research izposojala ogromne vsote iz FTX, kar so vlagateljem prikrivali. Soustanovitelj FTX Gary Wang je potrdil, da je moral v kodi FTX poskrbeti, da je imel Alameda Research dodatne pravice.