Apple bo moral v EU do leta 2024 bolj odpreti svoj ekosistem

Matej Huš

14. dec 2022 ob 13:35:17

V Applovem ekosistemu je možno aplikacije legalno nameščati le iz Applove spletne tržnice, kar se bo v prihodnosti spremenilo. Bloomberg poroča, da se Apple pripravlja na spremembo politiko glede alternativnih tržnic za aplikacije, ki bi lahko začela veljati leta 2024. Spremembe so posledica zahtev Evropske unije in nove zakonodaje (Digital Markets Act).

Evropa je namreč Applov drugi največji trg, kjer ustvari 95 milijard dolarjev prihodkov. Evropska komisija Apple že vrsto let obtožuje, da si jemlje preveč moči, ko ekskluzivno odloča, kdo bo imel dostop do App Stora, hkrati pa jemlje 30-odstotno provizijo od vseh nakupov. Tudi posamezne države vidijo v tem problem, kot denimo Nizozemska, ki je Applu zaradi omejitev, katere plačilne sisteme lahko pisci aplikacij uporabijo v svojih aplikacij, letos izrekla že več glob. Apple je pred časom sicer razpolovil 30-odstotno provizijo za nekatere manjše založnike, a še vedno neomajno zahteval, da uporabljajo izključno njegovo infrastrukturo. Kjer pa so sodišča od Appla izsilila možnost eksternih plačil, pa Apple tudi od teh transakcij zahteva 27-odstotno provizijo.

Prihajajočih novosti v Applu uradno niso komentirali. A Bloomberg piše, da projekt v Applu vodi podpredsednik za programe Andreas Wendker. Inženirji se ukvarjajo z načinom, kako vseeno zagotoviti preverjenost aplikacij, četudi se bodo te nalagale prek zunanjih tržnic - nekakšno digitalno podpisovanje torej. Prav tako je pričakovati, da bo Apple odprl ekosistem dodatnim API-je. Trenutno mora na primer Chrome uporabljati pogon WebKit, kar bi se lahko spremenilo. Kako bo Apple odprl iMessage in aplikacijo Messages, pa še ni jasno.