V Applovem App Storu skorajda nihče ne uporablja zunanjih plačilnih sistemov

Matej Huš

12. maj 2024 ob 18:35:21

Čeprav se je Apple odzval na pritožbe razvijalcev, ki jim je lep čas prepovedal obveščanje uporabnikov o možnosti plačila izven aplikacije oziroma App Stora, s čimer se je bilo možno izogniti plačilu 30-odstotne provizije, je odziv vse prej kot uporaben. Sedaj sicer razvijalci lahko uporabnika usmerijo na zunanji plačilni sistem, a Apple še vedno pobere osnovno 27-odstotno provizije (so tudi znižanja), kar je po dodanih stroških plačilnega sistema skupaj še dražje. Razvijalci niso neumni in se tega ne gredo, je Apple razkril pred sodišče v postopku zoper Epic Games. Od več kot 65.000 registriranih razvijalcev je to možnost izkoristilo le 38 razvijalcev.

Apple je dodal, da med njimi ni nobenega velikega razvijalca. Sodnica je ob tem Applu dejala, da se zdi, da je bil cilj spremembe zagotoviti, da se ne bo nič spremenilo. Apple si je očitno želel ohraniti svoj kos pogače, kot si ga je rezal leta. Epic Games ob tem dodaja, da spremembe, ki jih je Apple uvedel januarja letos, v ničemer bistvenem ne spreminjajo situacije in njegovega tržnega položaja. Apple po drugi strani zagotavlja, da je uvedel ravno to, kar mu je sodišče naložilo pred tremi leti - odprl platformo.

Čeprav je Apple zatrjeval, da je 27-odstotno provizijo odobril odbor, v katerem je bilo več vodilnih vključno z izvršnim direktorjem Timom Cookom, sodišče ni bilo prepričano. Sodnica je predvsem presenečena, kako da nihče ni upošteval dejstva, da je sprememba v resnici še podražila poslovanje za razvijalce, ki bi se želeli izogniti Applovemu primežu. Apple ni opravil nobene analize, koliko bodo stroški v resnici, a je kljub temu trdil, da bodo nižji. To je bila namreč ena izmed zahtev sodišča, ki je Apple očitno ni izpolnil. Postopek se bo nadaljeval prihodnji teden.