Bo digitalni davek podražil francoska vina v ZDA?

Dare Hriberšek

27. jul 2019 ob 18:01:17

Ameriški predsednik Donald Trump se je odzval na t. i. digitalni davek, ki ga je nedavno sprejela Francija, minuli petek pa s podpisom v veljavo potrdil tudi še predsednik Macron. Trump je sicer svojemu francoskemu kolegu že prejšnji teden v telefonskem razgovoru izrazil zaskrbljenost zaradi uvedbe davka, v petek pa se je ujezil še na Twitterju: "Če kdo sme obdavčiti ameriška podjetja, potem je to njihova matična država. " In napovedal, da bo "Macronovo neumnost" kaznoval s protiukrepom, obdavčitvijo francoskih vin. Dodal je še, da so po njegovem mnenju ameriška vina tako in tako boljša od francoskih.

Čez nekaj minut je stopil pred novinarje, kjer je nekoliko bolj umirjeno napovedal, da bo protiukrep sprejet v najkrajšem času, pri čemer bo morda šlo za vina, lahko pa za kaj drugega. V kabinetu predsednika Macorna so se na vse to odzvali z besedami, da bo prihajajoči vrh G7 priložnost za pripravo osnutka enotnega digitalnega davka, takega, ki bo sprejet z najširšim mednarodnim soglasjem.

Spomnimo, Francija pred dvema tednoma sprejela 3 % davek, ki ga bodo plačevala vsa podjetja, ki ponujajo digitalne storitve v Franciji, poleg tega pa imajo imajo najmanj 750 milijonov evrov globalnih prihodkov, od tega v Franciji vsaj 25 milijonov. De facto bo davek pretežno prizadel velika ameriška podjetja, kot so Google, Amazon, Microsoft in druga, za nameček pa bo veljal retroaktivno, torej že od začetka letošnjega leta.

Vina so med francoskimi izvoznimi paradnimi konji na drugem mestu, takoj za letalsko-vesoljko industrijo, ZDA pa so pri tem največji posamični trg za njihova vina in žgane pijače, tja prodajo približno četrtino francoskega izvoza pijač, v vrednosti 3,2 milijarde evrov.