Posnetki iz igre se uporabljajo kot lažni posnetki vojne

Matej Huš

30. nov 2022 ob 20:26:37

Češki založnik igre Arma 3, ki je realistična vojna simulacija, ki poteka v odprtem svetu (sandbox) in omogoča neskončno prilagajanje in spreminjanje elementov in enot v igri, ima dovolj zlorabe posnetkov iz igre v propagandne namene. Čeprav pojav ni nov, so se sedaj v uradni izjavi pridušali, da se posnetki iz igre pogosto uporabljajo kot posnetki iz vojne v Ukrajini. Ob tem so navedli nekaj znakov, kako lahko prepoznamo lažne posnetke ali vsaj posumimo nanje.

Posnetki iz Arme 3 ali predhodnic so se kot domnevno resnični posnetki pojavljali že v konfliktih v Siriji, Afganistanu, Palestini in podobno. V nekaterih primerih so jih predvajale celo televizije, denimo leta 2013 ruska televizija in leta 2011 BBC-jev dokumentarec o nasilju na Severnem Irskem. Še najpogosteje pa živijo na internetu, še zlasti na družbenih omrežjih, kjer nadzora praktično ni. Zatem ko nekdo posnetek iz igre naloži na internet, ga kdo drugi predela in izboljša, nato pa zaokroži po družbenih omrežjih v propagandne namene. Kasneje seveda preverjevalci dejstev to odkrijejo, a je prepozno.

Zato so v podjetju Bohemia Interactives pripravili seznam dokazov, ki lahko razkrijejo ponarejen posnetek. Če se ta dogaja ponoči, je v nizki ločljivosti, posnet s tresočo kamero, brez premikajočih se ljudi in zvoka ter z nenavadnimi enotami, vozili in uniformami, je zelo verjetno nekaj narobe. Zato so pozvali uporabnike, da se vedejo odgovorno in ne delijo manipulativnih posnetkov, obenem pa so veliko večino igralcev pohvalili, saj so prav ti tisti, ki prvi odkrijejo lažne posnetke in jih izpostavijo.

V vsaki vojni so propaganda in dezinformacije stalnica. Novi časi prinašajo zgolj nova orodja.