Swannove pametne kamere pošiljale posnetke naokoli

Matej Huš

28. jun 2018 ob 23:26:35

Proizvajalcu pametnih nadzornih kamer Swann se je pripetil podoben incident, kot je bilo Alexino snemanje in pošiljanje pogovora naključnemu stiku. Louisa Lewis, ki uporablja kamero tega proizvajalca, je v soboto dobila opozorilo, da je kamera zaznala gibanje, in pripete posnetke dogajanja. To bi bilo normalno delovanje, le da Louisa Lewis ni dobila posnetkov iz svojega doma temveč neznane družine. Druga nevšečnost za Swann pa je dejstvo, da je Louisa Lewis BBC-jeva novinarka, ki je seveda takoj preiskala incident.

Ko je stopila v stik s tehnično podporo pri podjetju, so ji prijazno povedali, da med vikendom ne morejo urediti ničesar. Tako je Lewisova še cel vikend dobivala obvestila in posnetke domovanja neznane družine, incident pa so razrešili šele v ponedeljek, ko je stopila v kontakt s PR-službo pri Swannu. Kasneje so ugotovili, da se je zgodila napaka v proizvodnji. Nesrečna spletna kamera je imela enak zasebni ključ kot kamera novinarke, kar se ne bi bilo smelo zgoditi. Toda ker se je, je družina pri nastavljanju kamere dobila zgolj kriptično obvestilo: "Kamera je že povezana z računom", kar še zdaleč ne zveni dovolj strašljivo, zato ga je tehnično nevešča družina seveda ignorirala. V resnici to pomeni, da je kamera povezana z nekim drugim računom, kamor bo pošiljala posnetke. Incident so že rešili.

Ko je BBC raziskoval dalje, pa so ugotovili, da to ni prvi tovrsten primer. Maja letos je nek drug uporabnik Swannove kamere na Twitter pripel posnetek iz nekega puba, ki ga je dobil v svoj račun. Šlo je za enak problem, le da je k sreči uspel najti pub (po naključju je bil nedaleč) in lastniku razložiti, da je nekaj hudo narobe. Potem sta skupaj kontaktirala Swann. Ta incident še preiskuje in za zdaj trdi, da sta oba - lastnik puba in lastnik kamere s Twitterjem - izbrala enako uporabniško ime in geslo, kar nima nobenega smisla.

Pametne kamere torej niso tako zelo pametne. Če lahko posnetke po takšnem ali drugačnem naključju dobi nič hudega sluteč uporabnik, lahko verjetno do njih pride še kdo z nepoštenimi nameni.