Slovenski OS/2 Warp 4 ponovno najden

RacMuzMarko

15. nov 2022 ob 15:46:00

IBM-ov OS/2 Warp 4 (1996) je eden redkih operacijskih sistemov, ki ni bil Microsoftov in je bil sredi 90. let lokaliziran v slovenščino, kar je bila za domačo računalniško skupnost takrat pomembna zadeva. Toda skoraj tri desetletja pozneje, ko je OS/2 izginil s še zadnjih bankomatov v državi, je bila še toliko redkejša slovenska različica tako rekoč za vedno izgubljena. Ali pač?

Vmes je posegel Računalniški muzej s svojimi prizadevanji za ohranjanje dediščine programske opreme - smo tudi ambasador UNESCO Software Heritage.

Google ni bil v veliko pomoč, smo pa kljub temu uspeli najti edini slovenski FixPak, ki je potrdil obstoj slovenske lokalizacije. Ironično – a kot smo Slovenci že prepogosto vajeni – se mapa na IBM-ovem FTP-strežniku (ki še vedno deluje) namesto »Slovenian« imenuje »Slovanian«. Ena od posodobljenih datotek v mapi FixPak je komponenta Win-OS/2 winfile.exe, ki ob uporabi emulatorja WineVDM še vedno deluje na najnovejši različici sistema Windows.

Nato smo se odločili raziskati stare slovenske računalniške revije. V Računalniškem muzeju imamo celovito zbirko in pohvalimo se lahko s skoraj popolnim naborom številk nekaterih revij. To velja tudi za Monitor, ki je usmerjen v poslovno informatiko in še vedno izhaja. Po kratkem iskanju smo našli dva članka, ki poročata o slovenski lokalizaciji, in sicer v februarski ter julijsko-avgustovski številki leta 1997. V prvem je prikazan posnetek zaslona dodatnih komponent Win-OS/2,v drugem pa – končno – namizje različice Warp 4!

Posnetke smo uporabili za kampanjo na družbenih omrežjih, s katero smo želeli pridobiti fizične ali digitalne primerke za našo zbirko. Prav tako smo se po elektronski pošti obrnili na vsakogar, ki bi lahko kaj vedel – od glavnih informatikov v raznih podjetjih in javnih ustanovah do (nekdanjih) uslužbencev in direktorjev v podjetju IBM Slovenija. V najboljšem primeru smo prejeli odgovor, da so nekoč res imeli slovensko različico, vendar so jo zavrgli, v najslabšem pa je šlo za lažni alarm in izkazalo se je, da so vedno uporabljali le angleško različico.

A šele med "naključnim" googlanjem smo slučajno našli nov uporaben podatek: ZOP-CR d.o.o. Podjetje, specializirano za lokalizacijo programske opreme, na svojem spletnem mestu omenja, da je bil OS/2 Warp 4 njihov prvi projekt. Kakšna sreča, da se jim je zdelo vredno omeniti to informacijo in da smo jo našli! Zmenili smo se za sestanek v njihovi pisarni in od njih odšli z novimi sledmi in kontakti, ki so nas naposled le privedli do kopije namestitvenega diska.

Vas zanima več? Otvoritvena razstava Računalniškega muzeja "Kaj pa programje?" je celovito doživetje, ki zaobjema vse od predstavitve osnovnih konceptov programske opreme in programiranja do praktične uporabe starodobnih operacijskih sistemov: od DOS-a do Windows XP-ja. Obiskovalci lahko na avtentičnem računalniku preizkusijo tudi slovensko različico OS/2.

Bralce, ki bi morda imeli slovenski OS/2 Warp 4 na izvirnem mediju ali kak izvod revije SLOUG (Slovenian OS/2 Users Group), seveda lepo prosimo, naj kontaktirajo Računalniški muzej.

Podrobnejše branje s komentarjem moderatorja spletne strani OS/2 Museum pa je dostopno na blogu Računalniškega muzeja.