Čisto pravi Računalniški muzej v Ljubljani

Andraz Tori

18. avg 2022 ob 21:57:23

Saj ni res, pa je: tudi Slovenija je dobila čisto pravi računalniški muzej!
Korenine muzeja segajo v zlate čase Kiberpipe, v leto 2004. Od takrat so njegovi prostovoljci in prijatelji muzeja donirali in zbrali najbogatejšo zbirko informacijske dediščine v Sloveniji. Ta šteje že preko 6500 primerkov strojne in programske opreme, računalniške literature in revij pa tudi zabeležene ustne zgodovine. Danes ima muzej lastne, na novo prenovljene prostore na 700 m2 v treh etažah.

V kolikor kanite pogledati čudesa digitalne preteklosti je pravi naslov Celovška cesta 111 zraven Kina Šiška. Zaenkrat je za obiskovalce odprt vsak četrtek in petek 15-21h ter ob sobotah 9-15h. Tam lahko v živo raziskujete in uporabljate staro programsko opremo, kjer ne smete zamuditi rekonstrukcije klicnega dial-up interneta in surfanja po arhivskih spletnih straneh prek Netscape Navigatorja in ustvarjanja ASCII arta na kultnem slovenskem terminalu Paka 3000. Skupaj z uradno otvoritvijo 18. junija je v svojo zbirko od Arnesa prejel tudi najslavnejši strežnik v Sloveniji, Stenar. Če ne veste kaj je bil Stenar, bo treba vprašati svojega ata ali deda (oz. mamo ali babico), lahko pa vam razložjo tudi v muzeju.

V okviru muzejskih dejavnosti zbiranja izgubljene programske opreme se je obudili slovenski IBM OS/2 Warp 4 ter beta različica slovenskih Windows 95. Vedno pa je uspešnica tudi kotiček za DOS retrogaming. Na čudovito ohranjenem računalniku Iskra Delta Partner lahko preizkusite nekaj iger slovenskih avtorjev, ki so se našle našli na njegovem trdem disku pa tudi nekaj letos ustvarjenih novih izdelkov skupine retro navdušencev.

Muzej je prostor za aktivno prostovoljsko udejanjanje in podporno okolje za izobraževalne procese. Šole z računalniškimi predmeti v muzeju svoj pouk dopolnjujejo s praktičnimi izkušnjami, študenti različnih študijskih smeri se na praksah srečujejo z ogromno presečno množico med digitalno tehnologijo in lastnim interesnim področjem, družine pa najdejo priložnost za medgeneracijsko izmenjavo znanja in izkušenj. V muzeju, kjer je moč najeti prostore za lasten dogodek, se vedno kaj dogaja - od slovencih tech meetupov do mednarodnih konferenc in simpozijev.

Več informacij o obisku muzeja: https://www.racunalniski-muzej.si/obisc..., spremljajte redne zanimive objave na Facebooku - , Twitterju in Instagramu