Avstralsko sodišče: Google je delno zavajal glede lokacijskih podatkov

Dare Hriberšek

16. apr 2021 ob 17:28:44

Avstralsko zvezno sodišče je razsodilo, da je Google med januarjem 2017 in decembrom 2018 delno zavajal uporabnike glede zbiranja njihovih lokacijskih podatkov. V postopku, ki ga je sprožil tamkajšnji regulator za konkurenco in varstvo potrošnikov (Australian Competition and Consumer Commission), je sodišče ugotovilo, da je Google nadaljeval z zbiranjem takih podatkov, čeprav uporabniki v nastavitvah pod "Location History" s tem niso soglašali. V resnici bi morali zbiranje lokacijskih podatkov ugasniti še pod nastavitvijo "Web&App Activity", o čemer pa niso bili pravilno obveščeni.

Sodnik je kot rečeno ugotovil, da je šlo za delno zavajanje in kršenje potrošniške zakonodaje. Predstavniki ACCC so sodbo pozdravili, saj gre po njihovih besedah za prvo razsodbo na svetu, ki se tiče zbiranja lokacijskih podatkov in velikih spletnih podjetij. Prav tako gre za pomembno sporočilo digitalnim platformam, da so dolžne uporabnikom transparentno predstaviti, kaj se počne z njihovimi osebnimi podatki.

Predstavniki Googla so izrazili svoje nestrinjanje z odločitvijo sodišča, o morebitni pritožbi pa še razmišljajo. Po njihovih besedah v podjetju uporabnikom zagotavljajo robusten nadzor nad njihovimi podatki ter da so nedavno dodali opcijo samodejnega brisanja zgodovine zabeleženih lokacij.

Google je zaradi nepreglednosti svojih nastavitev glede osebnih podatkov dobri dve leti nazaj že skupil globo v višini 50 milijonov evrov. Zaradi kršitev določb GDPR jo je izrekel francoski regulator za varstvo osebnih podatkov (CNIL oz. Commission nationale de l'informatique et des libertés).