Na Twitterju nič novega, še vedno kaos

Matej Huš

24. apr 2023 ob 23:25:10

Na Twitterju je ta teden glavna vest modra kljukica, o kateri je bilo prelitega že mnogo črnila. Uradna razlaga funkcije je preprosta: modro kljukico dobi, kdor plača naročnino na Twitter Blue (osem dolarjev mesečno) in potrdi svojo telefonsko število. A resnica je precej bolj zapletena.

Ta vikend naj bi Twitter počistil stare modre kljukice, ki so izvirale še iz časov pred Elonom Muskom. Odslej bi modre kljukice resnično videli le na profilih, ki so izpolnili zgornja pogoja, a kaj ko se je kljukica pojavila tudi pri profilih preminulih. Zakaj so jo dobili Kobe Bryant, Michael Jackson, Paul Walker in drugi, ni jasno. Twitter pravi, da so nedavno potrdile istovetnost računa.

Izkazalo se je, da je Twitter obnovil modro kljukico tudi pri računih z več kot milijonom sledilcev. A pri tem je bil selektiven, saj iz neznanih razlogov vsem tega niso storili. Jack Dorsey, ustanovitelj Twitterja z več kot 6,5 milijona sledilcev, je ni dobil, nekateri mrtvi pač. Analize kažejo, da je kljukico dobila večina računov z milijonom sledilcev.

Po drugi strani številni še živi zvezdniki tega nočejo. Jason Alexander iz Seinfelda je dejal, da ni plačal ničesar in potrdil nobene telefonske številke, pa jo je - kljukico namreč - vseeno dobil. Enako velja na primer za Auschwitz-Birkenau Memorial and Museum. Kasneje je Musk potrdil, da je nekaterim zvezdnikom vseeno podelil kljukico, čeprav niso plačali zanjo (na primer William Shatner, LeBron James in Stephen King so taki). Zvezdniki medtem trdijo, da je Twitter zavajal in da bi bilo lahko to celo kaznivo, a pravna realnost je zapletena.

Še bolj bizarno je pri medijskih hišah. NPR je nedavno prenehal uporabljati Twitter, potem ko jih je platforma označila kot državni medij - enako se je zgodilo s PBS. Sedaj sta oba dobila modro kljukico, čeprav seveda nista plačala zanjo. No, kasneje je šel Twitter v drugi ekstrem in tako niti RT ali Xinhua nimata več oznake, da sta povezana z rusko ali kitajsko vlado. Imata pa kljukici.

Kaj točno se dogaja na Twitterju, torej ni jasno nikomur, a Musk je dosegel svoje. O Twitterju se spet govori. Ali bo to dovolj za dotok oglaševalskega denarja, pa bomo še videli.