Koncentracije vseh treh toplogrednih plinov rekordne

Matej Huš

26. okt 2022 ob 21:17:58

Svetovna meteorološka organizacija je v poročilu o podnebnih spremembah objavila, da so koncentracije treh najpomembnejših toplogrednih plinov v ozračju dosegle rekordne vrednosti, odkar jih sistematično merijo. Še nikoli v zadnjih 40 letih ni bila koncentracija ogljikovega dioksida, metana in dušikovega monoksida tako visoka. Prav tako je čedalje večja tudi hitrost povečevanja koncentracije.

Od leta 2020 do 2021 se je koncentracija ogljikovega dioksida povečala bolj, kot je znašal povprečni prirast v minulem desetletju. Dosegla je 415,7 ppm, kar predstavlja 149 odstotkov predindustrijskih vrednosti. Koncentraciji metana in dušikovega monoksida sta znašali 1908 in 334,5 ppb, kar prav tako predstavlja rekorda. Vrednosti so izpovprečene, saj imajo pričakovana nihanja med letnimi časi. Nadaljnje povečevanje koncentracije postavlja pod vprašaj doseganje podnebnih ciljev, s katerimi želijo države omejiti podnebne spremembe in segrevanje planeta.

Posebno uganko predstavlja hitro povečevanje emisij metana, ki je najmočnejši toplogredni plin. Sprva so jih pripisovali hidravličnemu lomljenje, a se to zdi zdaj manj verjetno. Trenutno so glavni osumljenci mikrobi v močvirjih, riževih poljih in v prebavilih živine. Povišanje globalnih temperatur je namreč ugodno vplivalo na rast in razvoj mikrobov, živinoreje pa je tudi čedalje več.

Efekt tople grede se je v letih 1990-2021 povečal za 50 odstotkov, pri čemer štiri petine tega vpliva odpade na ogljikov dioksid. Glavni tajnik Svetovne meteorološke organizacije Petteri Taalas je ob tem dejal, da je vpliv metana obrnljiv, največji izziv pa predstavlja ogljikov dioksid. Vse meritve pa kažejo, da gre razvoj dogodkov v napačno smer. Pozval je k uvedbi ukrepov za zmanjšanje emisij metana in ogljikovega dioksida.