Koncentracije toplogrednih plinov v ozračju lani dosegle nove rekorde

Matej Huš

26. okt 2021 ob 22:36:07

Kljub začasni ustavitvi svetovnega gospodarstva zaradi epidemije, ki je lani znižala antropogene izpuste ogljikovega diokside za 5,6 odstotka v primerjavi s predpreteklim letom, so bile lanske atmosferske koncentracije CO2, CH4 in N2O kot najpomembnejših toplogrednih plinov rekordne, sporoča Svetovna meteorološka organizacija. Dosegle so 413,2 ppm, 1889 ppb in 333 pb, kar je 49 %, 162 % in 23 % odstotkov več kot v predindustrijskem obdobju (pred letom 1750). Kljub padcu emisij CO2, so bile te še vedno višje kot desetletnega povprečja, medtem ko so bile emisije N2O in CH4 rekordne. Povečujejo se za 0,4-0,6 odstotka letno.

V že sedemnajstem letnem poročilu o toplogrednih plinih (WMO Greenhouse Gas Bulletin) poleg trendov v koncentraciji omenjene trojice plinov spremljajo še klorofluoroogljika CFC-11 (triklorofluorometan) in CFC-12 (diklorodifluorometan), saj so skupno odgovorni za 96 odstotkov spremembe zadržane toplote na Zemlji. Od tega 66 odstotkov prispeva CO2, a njegov relativni pomen narašča, saj je v zadnjem desetletju odgovoren za 82 odstotkov vsega prirastka. Ob tem je treba povedati, da se slaba polovica (46 odstotkov) izpustov dejansko obdrži v ozračju, ostalo pa posrkajo rezervoarji - oceani, zemlja, biosfera. Kapaciteta teh sistemov se povečuje, kar je razumljivo, saj na primer višji parcialni tlak ogljikovega dioksida poveča topnost v vodi. Dolgoročnega trenda ni zaznati, kar pomeni, da se približno polovica vseh emisij uskladišči, četudi izpusti rastejo. Toda to še vedno pomeni, da bo tudi atmosferska koncentracija rasla, le da nekoliko počasneje.

Metan je drugi najpomembnejši dejavnik, kjer je 40 odstotkov emisij posledica naravnih dogodkov, na katere nimamo vpliva. Najpomembnejši človeški prispevki pa izvirajo iz živinoreje, gojenja riža, izrabe fosilnih goriv, gnitja in izpustov s smetišč. V letih 1996-2006 povečanja emisij praktično ni bilo, sedaj pa koncentracija spet raste. Tretji najpomembnejši krivec s 6-odstotni prispevkom je N2O, kjer smo odgovorni za 40 odstotkov emisij. Tudi te ves čas zlagoma rastejo.

Trenutno so koncentracije toplogrednih plinov najvišje v zadnjih treh milijonih let. Tedaj je bila povprečna temperatura 2-3 °C višja kot danes, morska gladina pa 10-20 metrov više. Svetovna meteorološka organizacije je že aprila ugotovila, da se je lani tudi segrevanje planeta nadaljevalo.