V Turčiji za širjenje 'dezinformacij' zaporna kazen

Matej Huš

15. okt 2022 ob 19:20:58

V Turčiji so v četrtek sprejeli zakon, ki med drugim kriminalizira širjenje lažnih informacij na digitalnih platformah. Za širjenje dezinformacij o varnosti državi, javnem redu in blaginji, ki je namenjeno vzpodbujanju panike ali strahu, je zagrožena zaporna kazen od enega do treh let. Kritiki, zlasti neodvisni mediji in opozicija, so zakon že označili kot orodje za cenzuro in zastraševanje pred prihajajočimi volitvami.

Turčija je na lestvici svobode medijev, ki jo pripravljajo Novinarji brez meja, na 149. mestu. Že od leta 2020 v Turčiji velja zakon, ki družbena omrežja z več kot milijonom obiskovalcev na dan zavezuje, da morajo postaviti lokalne predstavnike, hkrati pa daje oblastem možnost blokade. V Turčiji sta tudi Wikipedija in YouTube blokirana že vrsto let, Twitter in podobna omrežja pa ob večjem nezadovoljstvu v družbi občasno preventivno blokirajo. Novi zakon bi lahko vse te ukrepe še okrepil, se bojijo kritiki.

Posebej problematičen je omenjeni 29. člen, ki predpisuje zaporno kazen za objavo lažnih informacij o turški varnosti, ki bi ustvarile strah, paniko in ogrozile javni red in mir. Kaj točno so lažne informacije in kdo to določi, v zakonu ni predvideno. Poleg tega zakon od platform, kot so WhatsApp in podobne, zahteva izročitev osebnih informacij o uporabnikih, ko bo to želela Agencija za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo. Google News, Facebook in podobni pa bodo morali državi razkriti delovanje algoritma, da bo možen nadzor nad vsebinami, ki jih promovirajo ali jih zaustavljajo.

Zakon bo začel veljati, ko ga podpisal predsednik. Mednarodna skupnost, novinarji in Svet Evrope so zakon obsodili in predlagali, da ga umaknejo, a je bil v parlamentu vseeno sprejet.