Evropski parlament potrdil direktivo, ki uvaja enotne polnilnike

Matej Huš

4. okt 2022 ob 21:14:21

Evropski parlament je danes potrdil junijski dogovor med Parlamentom in Svetom EU, ki popravlja direktivo v zvezi z dostopnostjo radijske opreme na trgu in med drugim prinaša obvezen enotni polnilnik za mobilne elektronske naprave. Vsi pametni telefoni, a tudi tablice, bralniki e-knjig, slušalke, digitalni fotoaparati, prenosne igralne konzole in zvočniki bodo morali imeti priključek USB-C. To bo obvezno od jeseni 2024, s čimer EU orje ledino, saj tovrstne regulacije drugod na svetu še ni. Za prenosne računalnike bodo nove zahteve veljale od leta 2026, da bodo imeli proizvajalci dovolj časa za prilagoditev modelov. Za spremembe sta glasovala 602 poslanca, proti jih je bilo 13, osem se jih je vzdržalo. Za so glasovali tudi vsi slovenski evropski poslanci razen Milana Brgleza, ki ga ni bilo na glasovanju.

Spremembe bo najbolj občutil Apple, ki je edini proizvajalec telefonov, ki ne uporablja priključka USB-C. Seveda pa novost ne pomeni, da ostali načini ne polnjenja ne bodo več dovoljeni. Še vedno jih bodo lahko naprave podpirale, dokler bodo podpirale tudi USB-C. Naprave, ki se polnijo le brezžično, USB-C ne potrebujejo. To pomeni, da se Apple lahko izogne USB-C, če se telefoni ne bodo polnili s kabli.

Evropska komisija, ki je spremembo zakonodaje predlagala, ocenjuje, da bodo potrošniki letno prihranili 250 milijonov evrov. Pričakovati je namreč, da se bodo naprave prodajale brez polnilnikov, saj bodo lahko uporabniki uporabili tiste, ki jih že imajo. To bo zmanjšalo tudi elektronski odpad, ki je ena najhitreje rastočih vrst odpadkov. Samo polnilniki letno predstavljajo 11.000 ton smeti. V prihodnosti bo EU poenotila tudi standarde za brezžično polnjenje.