EU posvarila Apple pred zavajanjem pri integraciji priključka USB-C

Matej Huš

6. maj 2023 ob 22:32:49

Ko je Evropska komisija lani odločila, da bodo morali imeti v prihodnosti vsi pametni telefoni z žičnim polnjenjem podporo za USB-C, je bilo vsem jasno, da je odločitev uperjena predvsem proti največjemu grešniku Applu. Ta bi se tehnično lahko izognil USB-C, če bi imeli novi telefoni le brezžično polnjenje, a verjetno je čas za tako radikalno potezo še nedozorel. So se pa februarja letos razširile govorice, da želi Apple direktivo razumeti nekoliko po svoje. Če bi uporabljali navadne kable USB, bi se telefon polnil počasneje. Apple bi namreč prodajal tudi svoje kable USB-C, ki bi imeli posebne čipe, ki bi jih naprava zaznala in odklenila polno funkcionalnost pod pretvezo zagotavljanja kakovosti. Evropska komisija je odločno reagirala.

Ni v navadi, da se Evropska komisija odziva na govorice. V tem primeru so ocenili, da je to potrebno, zato je komisar Thierry Breton Applu poslal pismo, v katerem je podjetje opozoril, da so tovrstne ideje nesprejemljive. Direktiva ne dovoljuje dodatnih omejitev, temveč predpisuje uporabo USB-C. A tudi v tem primeru ima Apple še nekaj manevrskega prostora. Čeprav nove iPhone z USB-C pričakujemo že letos, bo direktiva postala obvezujoča šele decembra prihodnje leto. To pomeni, da lahko letošnje tudi naslednje iPhone Apple prodaja z lastnim priključkom ali pa z USB-C, ki ima posebne zahteve. Telefoni, ki bodo prispeli na trg pred 28. decembrom 2024, so namreč izvzeti iz direktive.

Direktiva velja tudi za druge prenosne naprave, na primer slušalke, digitalne kamere, tablice in podobno. Mimogrede, Applove tablice še že danes polnijo prek USB-C in to brez dodatnih pogojev.