Balonček NFT-jev je počil

Matej Huš

29. sep 2022 ob 19:32:41

Na začetku leta so vrhunec svoje popularnosti dosegli nezamenljivi žetoni (NFT), ki so se prodajali v milijardah dolarjev, najdražji pa so stali milijone dolarjev. Januarja letos je lastnika zamenjalo za 17 milijard dolarjev NFT-jev, kar je predstavljalo rekord. A kasneje je postalo jasno, da je balonček začel izgubljati zrak. Prvi objavljeni čivk na Twitterju se je na primer prodal za nekaj sto dolarjev, medtem ko je prodajalec pričakoval milijonski izkupiček. Pogled nazaj kaže, da so NFT-ji vrh resnično dosegli januarja letos.

Odtlej je promet večinoma padal. Septembra je lastnika izmenjalo le še za 466 milijonov dolarjev NFT-jev, kar 97 odstotkov manj kot na vrhuncu januarja letos. To so agregirani podatki z več platform, med drugim OpenSea, NFTX, LarvaLabs, LooksRare, SuperRare, Rarible in Foundation. Trenutno število transakcij je celo nižje kot lanskega julija, preden se je trga polastila mrzila. Zanimivo je, da se je znižalo tako število transakcij kot njihova vrednost, ne pa število trgovcev. Še vedno je bilo septembra 42.000 trgovcev, kar ni bistveno manj od 66.000, kolikor jih je bilo največ marca letos.

Podobno usodo delijo tudi kriptovalute, ki so vrh dosegle lanskega novembra, odtlej pa strmoglavile za skoraj 70 odstotkov. Kriptozima, ki se je priplazila, je pogubila 2000 milijard dolarjev, je izračun Bloomberg.