Izvorna koda spleta kot NFT prodana za 5,4 milijona dolarjev

Matej Huš

1. jul 2021 ob 07:34:42

Zaključila se je dražba, na kateri so od 23. junija z začetno ceno 1000 dolarjev dražili NFT (non-fungible token), ki vsebuje komplet osnovnih dokumentov in kode za postavitev svetovnega spleta. Datoteke z izvorno kodo, animirani video pisanja kode, pismo Tima Berners-Leeja in digitalni poster kode so prodali za 5,4 milijona dolarjev. Izkupiček bo namenjen dobrodelnim organizacijam po izboru prodajalca. Dražbo je vodila znamenita hiša Sotheby’s.

S ceno 5,4 milijona dolarjev je to eden izmed dražjih NFT-jev, ki je presegel tudi prvi tvit v zgodovini, za katerega je Jack Dorsey (ustanovitelj Twitterja) iztržil 2,9 milijona dolarjev. Ni pa to najdražji NFT doslej, saj ta naziv pripada digitalni umetnini, za katero je bil Beeple iztržil 69 milijonov dolarjev. Kdo je kupil izvorno kodo spleta, ni znano.

NFT-ji ali nezamenljivi žetoni so digitalne ustreznice certifikatov istovetnosti. Z njimi je moč enolično označiti in razlikovati digitalne predmete, ki se načeloma lahko kopirajo v neskončnost z bitno natančnostjo. A NFT, ki obstaja kot zapis v verigi blokov, imetniku daje dokazljivo informacijo o lastništvu originala. NFT-ji so tako bolj zbirateljski artefakti, saj ga še vedno lahko vsakdo skopira, ne more pa pridobiti dokazila o lastništvu. To pomeni, da bo splet ostal natanko tako odprt in brezplačen kot doslej, se je prodani NFT bolj primerljiv z avtogramom na originalnem zapisu kode, ne gre pa za licenco.