Snowden postal ruski državljan

Matej Huš

27. sep 2022 ob 12:17:43

Edward Snowden, ki ga poznamo zaradi razkritij velikega prestrezanja telekomunikacij, ki ga izvajajo ameriške tričrkovne agencije, in ki že od leta 2013 živi v Rusiji, je dobil tamkajšnje državljanstvo. Snowden je po razkritju pobegnil v Rusijo, ki mu je najprej odobrila azil, leta 2020 pa še dovoljenje za stalno prebivanje. Sedaj je dobil še državljanstvo, je razvidno z današnjega odloka ruskega predsednika o naturalizaciji 72 tujih državljanov.

Da se je prijavil za pridobitev ruskega državljanstva, je Snowden potrdil leta 2020. Enako je storila tudi njegova žena, ki je bila tedaj noseča. Kot razlog za prijavo sta navedla bojazen, da bi lahko v svetu pandemije in zapiranja meja ostala brez stika z otrokom. Obenem je dejal, da ostaja Američan in da čaka na dan, ko se bo mogel vrniti v ZDA. V Rusiji ni sodeloval s tamkajšnjimi oblastmi in tajnimi službami, dodaja. Trenutno se vrniti ne more, saj ga tožilstvo v ZDA preganja.

Snowden je po razkritju dokumentov, ki sta jih objavljala The Guardian in The Intercept, želel pobegniti v Južno Ameriko. To mu zaradi hitre akcije ameriških oblasti ni uspelo, zato je obtičal na letališču Šeremetjevo in kasneje ostal v Rusiji, kjer je tudi zaprosil za azil. V ZDA je obtožen kršitve zakona o vohunjenju, zato mu grozi obsodba in dolgoletna zaporna kazen. V Rusiji sicer živi neopazno življenje. Nekaj časa je bil aktiven na družbenih omrežjih, od ruske invazije na Ukrajino pa je precej manj gostobeseden. O vojni se javno ni izrekal.