Avtor strip umetne inteligence registriral kot avtorsko delo

Matej Huš

25. sep 2022 ob 11:20:03

Še v začetku tega leta je ameriški Urad za avtorske pravice (US Copyright Office) zavračal registracijo del, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ji manjka ključna sestavina za zaščito: človeško avtorstvo. To ne pomeni, da mora biti človek edini avtor, mora pa biti njegov prispevek bistven. Povedano drugače: umetna inteligenca ne more biti nosilec avtorske pravice, to je lahko le človek (spomnimo se na opice).

Vsakršna stvaritev umetne inteligence torej ni a priori izključena, mora pa človek dokazati, kako je sodeloval in zakaj brez njega izdelka ne bi bilo. Ločnica ni enostavna, nedorečenosti pa je še toliko, da tudi Getty Images ne dovoljuje vsebin, ki jih je ustvarila umetna inteligenca, ker ne vedo, kako jih obravnavati.

Umetnik Kris Kashtanova je te dni uspel to dokazati. Urad za avtorske pravice je odobril registracijo stripa Zarya of the Dawn, ki ga je bil Kashtanova ustvaril z orodjem Midjourney. To je komercialno dostopno orodje za ustvarjanje slik. Pri tem je trdil, da je delo ustvaril s pomočjo umetne inteligence in ne izključno z umetno inteligenco. To seveda drži, saj si je zamislil vsebino, zapisal dialoge, izbral postavitev in odločil, kako bodo ustvarjene slike zložene. Zato ni nič presenetljivega, da je Urad avtorsko pravico priznal Kashtanovi.

Vseeno pa je to prvo registrirno avtorsko delo, ki je nastalo z latentno difuzijo. Kogar storitev zanima, jo lahko brezplačno preizkusi, kakor lahko tudi brezplačno sname omenjeni strip.