Raziskava: Osnovnošolsko programiranje ne pomaga pri učenju matematike

Matej Huš

13. sep 2022 ob 07:29:49

Raziskovalci z Univerze v Grenoblu so proučevali, ali učenje programiranja pomaga pri usvajanju matematike, kar je eden izmed argumentov za uvajanje poučevanja algoritmičnega mišljenja v nižje razrede. Zamisel je logična, saj je znano dejstvo, da poznavanje veščin lahko pomaga pri usvajanju drugih, običajno sorodnih veščin. Govorci španščine se bodo hitreje in lažje naučili portugalščine kakor Švedi. V najnovejši raziskavi so zato pri skoraj dva tisoč učencih preverjali, ali učenje osnov programiranja oziroma algoritmičnega razmišljanja odraža pri matematiki. Rezultati niso vzpodbudni.

V osnovnih šolah po svetu se algoritmično razmišljanje pogosto poučuje s prilagojenimi programskimi jeziki. Programiranje ni edini način za učenje algoritmičnega razmišljanja, se je pa poučevanje slednjega povečalo z razmahom brezplačnih vizualnih programskih jezikov, ki na primer omogočajo zlaganje sestavnih delov kot vnaprej pripravljenih kosov kode v obliki logičnih ugank ali sestavljank. Pogosto se to obravnava tudi pri matematiki, ker je zaradi sorodnosti pričakovati, da usvajanje obeh predmetov hkrati lažje. Kdor zna programirati, bo lažje razumel matematiko, bi lahko poenostavili.

Posamezne raziskave so v preteklosti pokazale pozitivne, a zelo skromne korelacije. Poučevanje programskih jezikov, kot je Logo, je nekoliko pozitivno vplivalo na učenje matematike, a ne bistveno. Dandanes se raje uporabljajo bolj vizualni jeziki, kakršen je Scratch, ki nudijo takojšno povratno informacijo. Raziskovalci so doslej redko preiskovali vpliv na učenje matematike, temveč so raje analizirali učinek na učenje programiranja. Edina večja študija (ScratchMaths), ki so jo izvedli v Angliji, ni pokazala koristi učenja Scratcha za razumevanje matematike.

V najnovejši študiji so sodelovali četrto- in petošolci v Grenoblu. Nekateri so se učili programiranja (28 šol, 68 razredov), drugi pa ne (18 šol, 41 razredov). Preverjali so, ali učenje Scratcha pomaga pri usvajanju matematike. Prva skupina si je pomagala z računalnikom, druga pa s klasičnimi pristopi, denimo rezanjem trakov in likov. Rezultati so pokazali, da programiranje pri nobeni izmed treh proučevanih veščin ni pomagalo: deljenje po Evklidovem algoritmu, dekompozicijo in ulomki. V nekaterih primerih je bil učinek blago negativen, drugod pa zanemarljiv. Uporaba Scratcha je lahko zelo koristna pri učenju algoritmičnega razmišljanja - tega raziskava ni merila. Ni pa uporabna pri učenju matematike.