SLS ponagajal senzor za temperaturo

Matej Huš

31. avg 2022 ob 19:40:51

Predvčerajšnjim odpovedani polet rakete SLS, ko je kazalo na neuspešno ohladitev tretjega motorja, je bil najverjetneje posledica okvarjenega senzorja. NASA je na novinarski konferenci pojasnila, da odčitki s senzorja za temperaturo v problematičnem motorju niso bili v skladu s fiziko, zato sumijo, da je problem v senzorju. Motorji, ki se morajo ohladiti na -250 °C, da se ob dotoku hladnih tekočih vodika in kisika ne pokvarijo, so bili najverjetneje primerno ohlajeni. Vodja programa SLS John Honeycutt je na novinarski konferenci dejal, da je pred izstrelitvijo v motor normalno pritekal tekoči vodik in da je bila temperatura po njegovem mnenju ustrezna.

Najenostavnejša rešitev je seveda senzor zamenjati, a to ni preprosto. Tega ni možno storiti, medtem ko je SLS na izstrelišču, zato bi ga morali odpeljati nazaj v hangar (Vehicle Assembly Building), ki je od floridskega izstrelišča oddaljen nekaj kilometrov. Takšen manever traja približno en dan, hkrati pa se morajo številni postopki potem ponoviti, zato bi to izstrelitev zamaknilo v oktober. Zaradi tega podrobno proučujejo situacijo in preverjajo, ali bi lahko SLS izstrelili tudi z okvarjenim senzorjem temperature. Če bodo vsi ostali testi pokazali normalne rezultate, je to realna možnost. V tem primeru bi SLS lahko poletel že jutri (v četrtek) ob 20.17 po slovenskem času. V tem primeru bi odštevanje nekoliko prilagodili, da bi imeli več časa za spremljanje motorjev, a načeloma bi bila izstrelitev normalna.

NASA lahko SLS izstreli do 5. septembra, potem pa ga bo morala odpeljati v hangar. Poleg tehničnih težav pa jo lahko zagode tudi vreme, saj so v tem času nevihte na Floridi precej pogoste.