Raketa SLS za misijo Artemis 1 zaradi vremena še vedno prizemljena

Matej Huš

25. sep 2022 ob 11:50:08

Raketa SLS, ki bi bila morala prvikrat poleteti že 29. avgusta, a je to preprečil okvarjen senzor temperature, teden dni pozneje pa je drugi poizkus propadel zaradi iztekanja vodika, ostaja na Zemlji. Za polno popravilo bi bilo treba tedaj raketo vrniti v hangar (Vehicle Assembly Building), a jo je NASA namesto tega popravljala kar na izstrelišču. Po uspešnem preizkusu v sredo je kazalo, da bo v torek, 27. septembra, Artemis 1 vendarle poletel. A to pot jo je zagodlo vreme.

NASA je že včeraj sporočila, da začasno prekinjajo priprave na izstrelitev, danes zjutraj pa so uradno odpovedali torkovo izstrelitev. Izkazalo se je, da je vreme preveč nestabilno, saj naj bi Florido v torek oplazila tropska nevihta Ian. Pričakujejo močno deževje in nevihte, zato izstrelitve ni možno varno izvesti. Prav tako lahko postane nevarno že za parkirano raketo na izstrelišču, ob hujšem hurikanu pa bodo morali domov na varno poslati tudi zaposlene.

NASA se mora v takih primerih odločiti, ali bo raketo pustila na ploščadi ali vrnila v hangar. Na ploščadi lahko kljubuje vetru do 74 vozlov, pri premikanju v hangar pa sunki ne smejo presegati 40 vozlov. Če bodo SLS poslali nazaj v hangar, bodo to začeli danes zvečer ali jutri zgodaj zjutraj. Izstrelitveno okno se zapre 5. oktobra, zato se sedaj omenja 2. oktober kot možen datum za izstrelitev. SLS tudi ne more čakati v nedogled. Baterije na sistemu za samouničenje imajo rok trajanja, in sicer 40 dni. Tudi druge komponente imajo omejen rok trajanja. Dodatno težavo predstavljajo premiki v hangar, ki so stresni in vsakokrat načnejo raketo. Zdržala naj bi še dva takšna premika. Vse te faktorje je treba skupaj z vremenom upoštevati pri odločitvah, kaj storiti. NASA se bo danes odločila, ali se bo SLS vrnil v VAB.

SLS je nova supertežka raketa, podobno kot nekoč Saturn V, ki bo Artemis 1 poslala na pot okoli Meseca in nazaj. Zmore ustvariti 39.000 kN potisne sile, Artemis 1 pa bo na pot krenil brez posadke.