Procesorji Ryzen 7000 prispejo konec septembra

Jurij Kristan

31. avg 2022 ob 07:27:30

Pri AMDju so predstavili začetni spisek svojih procesorjev prihodnje generacije, Ryzen 7000. Na policah trgovin se bodo znašli 27. septembra.

V rdečem taboru so težko pričakovane čipe na arhitekturi Zen 4 sicer naznanili že na majskem Computexu, a zelo površno, saj nismo izvedeli niti taktov prvih modelov. Temu je bila namenjena torkova predstavitev, ki pa je tudi trajala zgolj pol ure in se ni spuščala res globoko v samo arhitekturo. Tako na primer še vedno ne vemo, kako močno bo grafično vezje novih procesorjev, ki bo v seriji Ryzen 7000 njihov obvezni del; omenili so le, da bo šlo za bolj bazično izvedbo, torej za golo poganjanje okenskega namizja, tako da bodo čipu APU, ki imajo GPU del bolj izrazit, še vedno posedovali določeno praktično prednost. Poglaviten fokus dogodka je bil na štirih modelih štartnega repertoarja, ki prispejo 27. septembra. To so 16-jedrnik in paradni konj niza Ryzen 9 7950X, 12-jedrnik Ryzen 9 7900X, 8-jedrnik Ryzen 7 7700X in 6-jedrnik Ryzen 7 7600X.

Takoj so vidne razmeroma visoke frekvence, ki bodo značilnost arhitekture Zen 4, saj bo slonela na TSMCjevem 5-nanometrskem proizvodnem procesu. Od Computexa so napovedi celo malce izboljšali in 7950X bo turbo poganjal celo pri 5,7 gigahercih. Izboljšave izboljšav naj bi videla tudi zmogljivost na urin takt: medtem ko so maja napovedovali 11-odstotne pribitke na IPC, naj bi sedaj dosegli 13-odstotne. Skupno naj bi to poskrbelo kar za blizu 30-odstotne pospeške glede na prejšnjo generacijo, s tem pa za gladko zavzetje zmogljivostnega prestola. Omembe vredna je tudi višja poraba novih čipov; večja dvojica - ki ju sestavljata dva jedrna čipleta - bo trošila okoli 170 vatov, manjša pa 105 W. Zanimivo je tudi, da bodo nazivne cene celo za odtenek nižje kot pri ryzenih 5000, kar podjetje pripisuje sproščenemu trgu in obljublja nemoteno dobavo ter založene police, kar bi bil res dobrodošel odmik od preteklega pomanjkanja.

Druga ključna novost serije je prehod na novo platformo, AM5, s podnožjem LGA1718. Poglavitni pridobitvi sta pomnilnik DDR5 in vodilo PCIe 5.0, glede na Computexovo najavo pa je posodobljen tudi nabor matičnih vezij. Čipovja bodo štiri; navijačem bosta namenjeni X670E in X670, onim brez želje po spreminjanju takta pa B650E in B650. Obe izvedenki E(xtreme) bosta zagotavljali PCIe 5.0 stezice za grafične kartice, cenejši pa ne. Zaenkrat še ni jasno, ali je novo vodilo zajamčeno vsaj za M.2 shrambe, v podjetju pa pravijo, da si prizadevajo za to. Matične plošče s čipovji X bodo na voljo ob lansiranju procesorjev septembra, medtem ko bo treba na izvedenke z vezji tipa B čakati najmanj dodaten mesec dni.

Šefica Lisa Su je na koncu malce podražila tudi s pokukom v grafično arhitekturo RDNA3. Radeoni RX 7000 naj bi bili nared do konca leta in Sujeva je ponovila trditev, da naj bi nova arhitektura prinesla kar polovičen skok v zmogljivosti na vat.