Robotski psi z brzostrelko niso prav nič simpatični

Matej Huš

23. jul 2022 ob 06:30:48

Na internetu se je znašel posnetek robotskega pasa, ki ima opasano avtomatsko orožje. Podoben je izdelkom Boston Dynamicsa, ki je sedaj v lasti Hyundaija, v preteklosti pa je bil del Googla in kasneje Softbanka. Ta vsakih nekaj mesecev osupni s kakšnim novim videoposnetkov svojih robotov, ki posnemajo ljudi ali živali, a orožja nanje ne namešča. Toda njihovi izdelki so tudi naprodaj, recimo pes Piki (Spot) stane 70.000 dolarjev. Hkrati to pomeni, da so kopije na voljo še bistveno ceneje. Z njimi pa je možno storiti marsikaj, denimo nanje namestiti orodje, čeprav podjetje tega ne odobrava.

Psi so že stari znanci, a to pot so jim neznanci na hrbet namestili brzostrelke. Boston Dynamics je v preteklosti že proizvajal izdelke namenjeni tudi vojaški rabi, denimo razvijali robotske pse za vojsko, a so bili tedaj zaradi hrupa neuporabni. Posnetek, ki ga je objavil Alexander Atamanov, kako lahko na robotske pse namestimo brzostrelko, pa spominja na Skynet. Boston Dynamics sicer strogo prepoveduje na izdelke nameščati orožje, a v tujini ali pa na kopije to nima vpliva. Lahko le ustavi nadaljnjo prodajo stranki. Tudi v ZDA so celo organi pregona robotske pse uporabljali zelo nenavadno, denimo pri vstopu v bloke ali merjenje telesne temperature brezdomcev med pandemijo.

Najnovejši predelani robotski psi, ki so nekoliko drugačni od Boston Dynamicsovih, znajo z orožjem tudi streljati. Ni sicer jasno, ali streljajo avtonomno ali mora kdo potrditi vsa strel. Verjetnejša je sicer druga razlaga. Prav tako imajo nekaj težav tudi s trzajem po strelu, saj potrebujejo skoraj minuto, da ujamejo ravnotežje. Na psu je puška PP-19 Vityaz, ki je zgrajena podobno kot AK47.

Videposnetek je očitno naredilo rusko podjetje
, ki se ukvarja z lebdečimi kolesi (hoverbike). Izdelek je očitno Unitreejev pes, ki ima dodano brzostrelko.