RIPE v Beogradu razpravlja o problematiki prenosov ukrajinskih in ruskih IP-jev

Matej Huš

27. okt 2022 ob 19:21:51

V Beogradu ta teden poteka 85. srečanje Réseaux IP Européens Network (RIPE), na katerem je pomembna tema tudi ruski napad na Ukrajino, sankcije zoper Rusijo in naslovi IP. RIPE je vrhovni upravljalec internetnih naslovov (IP) za Evropo, ki skrbi za dodeljevanje skrbnikom na nižjih ravneh.

Ukrajinski predstavniki poročajo, da ruske sile prevzemajo tudi IP-je in jih dodeljujejo ruskim uporabnikom. Ukrajinsko pravosodno ministrstvo zato pričakuje, da bo RIPE zamrznil prenose naslovov IP in številk avtonomnih sistemov (AS). RIPE ob tem opozarja, da bi tak ukrep prizadel tudi legitimne prenose, ki bi bil onemogočeni. Hkrati bi lahko bile baze RIPE v neskladnju z dejanskim stanjem, obstajala pa bi tudi možnost tožb. Rešitev je več, nobena pa ni idealna: blokada vseh prenosov, možnost zamrznitve registracijskih informacij za pol leta, pregled zahtevkov, ki ga izvajajo nacionalne vlade.

Vodja pravne službe RIPE Athina Fragkouli je dejala, da bi uvajanje kakršnekoli nove politike trajalo vsaj mesece. Seveda pa ni nobene ovire, da ne bi RIPE že sedaj podrobneje pregledoval upravičenosti prenosov, ki se zahtevajo. Vodja RIPE Ondřej Surý je dejal, da bodo rešitev poiskali hitro. Pri tem je treba pomisliti na vse podrobnosti, saj bi na primer blokada prenosov ukrajinskih naslovov prizadela ukrajinske registrarje na Krimu, ne pa tudi ruskih.