SpaceX izstrelil vojaški satelit, ki je izginil

Matej Huš

9. jan 2018 ob 23:11:50

V nedeljo zvečer po lokalnem času je SpaceX v vesolje poslal satelit Zuma, ki bi moral naloge opravljati za neimenovano ameriško agencijo. Misija je bila tajna, zato podrobnosti o satelitu niso znane, prav tako pa SpaceX ni prenašal celotne izstrelitve. To za izstrelitve vojaških in podobnih satelitov ni nič nenavadnega, je pa tudi v takšnih primerih SpaceX kasneje običajno objavil, da je izstrelitev uspela. To pot pa nič. Oglasil se ni niti proizvajalec satelita Northrop Grumman. Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo nekaj hudo narobe. Po poročanju Bloomberga naj bi Zuma treščil nazaj na Zemljo.

Zuma je v orbito poletel na raketi Falcon 9. Prva stopnja, ki smo jo lahko spremljali v neposrednem prenosu, je delovala normalno. Po neuradnih podatkih je šlo nekaj narobe v drugi stopnji, od katere se satelit ni ločil, zato je skupaj z njo telebnil nazaj na površje planeta. Predsednik SpaceX-a Gwynne Shotwell je dejal, da je Falcon 9 svojo nalogo opravil pravilno. Kaj se je torej dogajalo?

O Zumi ne vemo veliko, je pa Elon Musk svojim zaposlenim bojda dejal, da gre za najvrednejši tovor, ki so ga kdajkoli izstrelili. Naročnik je tajen. Zuma bi moral prispeti v nizko orbito, a se ni pravilno ločil od druge stopnje rakete, zato je zgorel ob povratku. Tega sicer ni mogoče potrditi, saj uradnih izjav od naročnika ali SpaceX glede te zadeve ni. Je pa tehnično povsem mogoče, da napaka ni SpaceX-ova, saj je del za ločitev satelita od rakete izdelal proizvajalec satelita in ne SpaceX. Po drugi strani pa seveda Northrop Grumman obtožuje SpaceX, kar je razumljivo. Satelit ni bil poceni in čeprav ima SpaceX svoje izstrelitve zavarovane, so posledice neuspeha vseeno opazne in boleče. Te so tudi nefinančne, saj je bil to šele tretji satelit, ki ga je SpaceX izstrelil za ameriško vojsko. Za podjetje je pomembno, da se uveljavi kot zanesljiv partner, če želi v prihodnje pridobivati naročila, saj zgolj najnižja cena ni dovolj. Do konca leta 2030 je v igri 70 milijard dolarjev za izstrelitve vojaških satelitov.