Amazon prvikrat po sedmih letih z izgubo

Matej Huš

2. maj 2022 ob 11:53:22

Amazon je prvikrat po letu 2015 kakšno četrtletje končal z izgubo, obenem pa se je upočasnila tudi rast prihodkov. Investitorji so bili nad rezultati podjetja zelo razočarani, zato je delnica potonila za 15 odstotkov in se spustila na dvoletno dno. Za izgubo je sicer kriva nasedla investicija v Rivian.

V prvem letošnjem četrtletju je podjetje ustvarilo 116,4 milijarde dolarjev prihodkov, kar je zgolj sedem odstotkov več kot v enakem obdobju lani in predstavlja najskromnejšo rast v zadnjih dveh letih. Lani je bila na primer rast v primerljivem obdobju 44-odstotna. Ob tem je letos podjetje ustvarilo 3,8 milijarde dolarjev izgube, lani pa 8,1 milijarde dolarjev dobička. Glavni razlog za izgubo je Amazonov 20-odstotni delež v podjetju Rivian, katerega delnice so se razletele na polovico prejšnje vrednosti, kar je Amazonu izdolblo 7,6-milijardno luknjo. Za počasnejšo rast pa sta krivi pandemija in vojna v Ukrajini, je dodal izvršni direktor Andy Jassy. Finančni direktor Brian Olsavsky je dodatno pojasnil, da so inflacija, presežne kapacitete skladišč v primerjavi s povpraševanjem in druge težave povzročili šest milijard dolarjev nenačrtovanih stroškov. Amazonu grozi še sindikalno organiziranje delavcev, ki bi si lahko tako izborili boljše delovne pogoje in višje plače, kar bo dodatno načelo dobiček podjetja.

Pozna se tudi, da se pandemija končuje. Ljudje se ponovno vračajo v pisarne in fizične trgovine, zaradi česar pada povpraševanje tako po Amazonovi spletni prodaji kakor po spletnih storitvah AWS. Delež spletnih nakupov je v ZDA padel s 15,7 na 12,9 odstotka. Temu pritrjujejo rezultati. Prihodki od AWS so zrasli za 37 odstotkov, od oglaševanja za 23 odstotkov, mednarodna prodaja pa je padla za šest odstotkov. A Amazon je že pred časom napovedal transformacijo iz spletne trgovine v ponudnika storitev.