Moderni traktorji in kombajni so računalniki na kolesih

Matej Huš

3. jan 2021 ob 14:41:41

Moderni traktorji in podobna kmetijska mehanizacija so v zadnjih letih postali računalniki na kolesih, ki ne opravljajo le osnovnih nalog, temveč med svojim obratovanjem zbirajo kopico podatkov. V Forbesu so pogledali, kam ti podatki potujejo, kdo jih ima v lasti in kako so proizvajalci, kot sta John Deere in AGCO, postali pravi podatkovni velikani.

Kombajni imajo sprejemnike GPS, ki natančno usmerjajo stroje po poljih. Pametni senzorji sproti merijo, koliko požanjejo na katerih delih polj. Spomladi, ko se seje, na podlagi teh informacij avtomatično dozirajo količino semen na posameznih delih polj. Ko se škropi, se z algoritmi preverja, koliko plevela je zraslo, da se odmerki prilagodijo. Podobnih primerov je še več, vsem pa je skupna informatizacija in digitalizacija kmetijstva. Vse te podatke, ki so brez dvoma koristni pri poljedelstvu, vidijo upravljavci oziroma lastniki naprav - a pogosto jih dobivajo tudi proizvajalci. Pametna mehanizacija namreč pogosto "kliče domov".

Proizvajalec John Deere je lani ustvaril novo delovno mesto direktorja za tehnologijo (CTO) - odslej se vidijo kot tehnološko podjetje, torej nekakšen kmetijski Google. Trdijo, da lahko s pametnimi napravami hektarske donose in s tem zaslužke kmetov povečajo za 20 odstotkov. Prostor za izboljšave zagotovo obstoji. Trenutno je ena večjih ovir pravna, saj s prodajo strojev kmetje dobijo dolge pravniške pogodbe, s katerimi v večji ali manjši meri zbrane podatke odstopijo proizvajalcu. John Deere je na primer spremenil dikcijo, da imajo kmetje podatke v lasti, v novo, da imajo podatke pod nadzorom. Razlika ni zgolj semantična. Ob tem vsi veliki proizvajalci obljubljajo, da podatkov ne prodajajo naprej tretjim osebam. Podatki so namreč dragoceni. Z združevanjem je možno ugotoviti številne korelacije, denimo kako dobro obrodi posamezno področje v odvisnosti od uporabljenih gnojil, vremena, setve, obdelave itd.

Drug aspekt pametnih naprav pa postaja njihovo zaklepanje, o čemer se je obširno pisalo že pred dobrima dvema letoma. Modernih naprav namreč ni več možno popraviti v domači garaži, temveč potrebujemo uradne dele s pooblaščenih servisov, saj jih lahko le tam odklenejo. Zato ni presenetljivo, da že leta cveti sivi trg hekerskih orodij za - traktorje.