Črni oblaki nad Netflixom

Matej Huš

21. apr 2022 ob 16:28:55

Netflixovi delničarji so se danes soočili z znatnim upadom vrednosti svojega premoženja, ko je delnica zaradi slabih poslovnih rezultatov podjetja zgrmela za 35 odstotkov. Izvršni direktor podjetja je včeraj razkril nič kaj vzpodbudne rezultate, saj je podjetje prvikrat v tem desetletju beležilo padec števila naročnikov. V prvem letošnjem kvartalu so izgubili 200.000 naročnikov, do konca polletja pa naj bi jih odšlo še dva milijona. Razloga sta dva: sankcije zoper Rusijo in množično deljenje gesel med obstoječimi uporabniki.

Netflix ima trenutno 221,6 milijona uporabnikov, torej se je njihovo število zmanjšalo za en promil. A po drugi strani so pričakovali enoodstoten prirast števila uporabnikov. Dodatno naj bi Netflix uporabljalo še 100 milijonov uporabnikov z izposojenimi gesli, nad čemer podjetje seveda ni navdušeno. Njihov delež se sicer ne spreminja bistveno, a predstavlja strop za rast. Tudi konec covidnih karanten in zapiranj javnega življenja povzroča nekaj odpovedi naročnin, saj marsikdo nima več toliko časa doma. Hkrati ima tudi resno konkurenco: Disney Plus in HBO sta vsaj na Zahodu postala pomembna igralca.

To sicer ne pomeni, da Netflix posluje z izgubo
. Ustvarili so 1,6 milijarde dolarjev dobička, kar je še vedno več od pričakovanj analitikov, medtem ko so ga lani 1,7 milijarde dolarjev. Prihodki pa so celo zrasli za 10 odstotkov na 7,9 milijarde dolarjev. V prihodnjem četrtletju pričakujejo nekoliko nižji dobiček, okoli 1,35 milijarde dolarjev.