Preizkus rakete SLS tudi v tretje prekinjen

Matej Huš

18. apr 2022 ob 11:12:23

V soboto zvečer so na izstrelišču Cape Canaveral na Floridi še tretjič poizkusili izvesti preizkus rakete Space Launch System, ki bo v prihodnosti predstavljala enega izmed stebrov izstrelitev v vesolje, a jim ni uspelo. V mokrem testu (wet dress rehearsal) se raketa napolni z gorivom, vzpostavi se potreben tlak in celoten postopek izstrelitve se izvede, kot da bi šlo zares, nato pa se 10 sekund pred koncem ustavi. A rezervoarje s tekočim kisikom jim je uspelo napolniti do 49 odstotkov, s tekočim vodikom pa do petih odstotkov. Zaradi puščanja vodika so preizkus nato ustavili.

Raketa je bila dokončana marca, potem ko so jo začeli razvijati leta 2011 in za njo potrošili več kot 23 milijard dolarjev. SLS bi morali dokončati že leta 2016, a se je projekt vmes desetkrat zamaknil in bistveno podražil. Preizkusi polnjenja so se pričeli aprila. Prvikrat so poizkusili 3. aprila, a so ga prekinili, še preden so začeli točiti gorivo. Tri dni pozneje so predčasno prekinili tudi drugi poizkus, ker niso mogli odpreti ventila za odzračevanje, kar je nujno pred dotakanjem tekočega vodika. Tedaj so sicer uspeli natočiti 50 odstotkov kisika, vodika pa ne.

Tretji poizkus je potekal v soboto, pri čemer so uspeli priti dlje kot v prvih dveh. Tretji poizkus ne bi bil popoln, saj zgornje stopnje rakete tako ali tako ne bi napolnili z gorivom, ker se na ploščadi ne da zamenjati ventila, ki je preprečil drugi poizkus. Načrtovali so polnjenje glavnih rezervoarjev, a so zaradi puščanja vodika opustili tudi to. NASA se je zato odločila, da SLS odpnejo s ploščadi in vrnejo v delovni hangar (Vehicle Assembly Building), kjer bodo odpravili vse doslej odkrite težave. To je sicer precejšnji korak nazaj, a druge možnosti pravzaprav niso imeli. NASA namreč niti v treh poizkusih ni uspela priti do ključnega dela testa, ko je raketa popolnoma napolnjena z gorivom in pod tlakom. Sedaj bodo zamenjali nedelujoč ventil, popravili povezavo s stolpom, prek katere je iztekal vodik, in izvedli druge izboljšave.

Premik v hangar bo trajal kakšen teden, nadaljnja časovnica pa ni znana. NASA sicer obljublja, da bo raketa letela najpozneje julija. Več bomo izvedeli na novinarski konferenci, ki bo danes ob 21. uri po slovenskem času.