FBI dobil vsebino sporočil WhatsApp in Signal s Cohenovega blackberryja

Matej Huš

17. jun 2018 ob 01:14:22

V procesu zoper Trumpovega dolgoletnega odvetnika Michaela Cohena, ki ga zvezni agentje preiskujejo zaradi suma storitve več kaznivih dejanj s področij bančnega kriminala, nezakonitega financiranja kampanje in prevar (prav Cohen je tisti, ki je pornoigralki Stormy Daniels izročil 130.000 dolarjev, da ne bi govorila o intimnih trenutkih s Trumpom), je FBI obvestil sodišče, da so pridobili 731 strani novih dokazov. Gre za sporočila in prometne podatke klicev, ki jih je Cohen izmenjal prek aplikacij WhatsApp in Signal. Ker gre za aplikaciji, ki imata po trenutnih podatkih varno šifriranje, ki ni zlomljeno, niti nimata vgrajenih stranskih vrat, se postavlja vprašanje, kako so dobili te podatke.

V pismu sodišču je FBI zapisal, da so najprej dobili informacijo, da kopiranje podatkov s Cohenovega telefona BlackBerry ni zajelo informacij iz aplikacij za šifrirano komuniciranje, kot sta WhatsApp in Signal. Sedaj pa FBI sodišče obvešča, da so uspešno pridobili tudi te podatke. WhatsApp in Signal podatke prenašata šifrirano in jih tako tudi shranjujeta, zato ob kopiranju dobimo le neuporabno gmoto (cryptographic blob). Toda - če nimamo vsebine telefona šifrirane, je s telefona mogoče izvleči kriptografski ključ za WhatsApp, ki ga lahko uporabimo za pregled sporočil na računalniku. Podobno lahko napademo tudi Signal.

Cohen ima dva BlackBerryja in FBI pravi, da so za zdaj šifrirane podatke dobili s prvega, z drugega pa še ne. FBI ne ve, koliko podatkov lahko pričakujejo z drugega telefona, prav tako pa ne razkriva, kako so prišli do podatkov na prvem. Za zdaj se zdi najbolj verjetna razlaga, da Cohen ni imel šifriranega telefona in da so preprosto na telefonu našli šifrirne ključe, s katerimi so odklenili sporočila v podatkovnih bazah, ki ju imata aplikaciji na telefonu, saj so imeli celotno sliko vsebine telefona.