Na spletu se je našel posnetek uradne predstavitve Windows 95

Matej Huš

9. apr 2022 ob 12:23:24

Pred dobrimi 26 leti je bil svet računalništva precej drugačen kot danes, na osebnih računalnikih pa je začenjal kraljevati Windows 95. Eden izmed zgodovinskih trenutkov je tudi uradna predstavitev, ki je potekala 24. avgusta 1995. Na dogodek v tedaj še skromen Microsoftov kampus v Redmondu blizu Seattla so prispeli novinarji iz cele države, ki so bili mesece testirali beta verzije Windows 95. Na internetu se je sedaj končno znašel posnetek celotne prireditve, na kateri so glavno vlogo odigrali Bill Gates, Steve Ballmer in Jay Leno.

Za tiste, ki jih na predstavitvi ni bilo, so morali doslej zadostovati posamezni izseki, ki so bili dostopni na internetu. Med bolj znane sodijo ples Billa Gatesa na odru, nastop Micka Jaggerja s skladbo Start Me Up, ki je bila nekakšna neuradna himna dogodka in Windows 95 nasploh, ter bolj ali manj posrečene šale Jaya Lena. Celoten dogodek ima podoben zgodovinski pomen kakor prvo Torvaldsovo predavanje o Linuxu leta 1994, ki se je tudi nedavno našlo.

Sama predstavitev Windows 95 seveda nikoli ni bila nobena skrivnost, a vendarle je na spletu ni bilo moč enostavno najti. Sedaj pa je Blue OS Museum na svoj kanal na YouTubu naložil posnetek celotnega dogodka. Čeprav gre za predstavitev enega komercialnega izdelka, je to vendarle izdelek, ki je definiral osebno računalništvo v 90. letih. Hkrati pa je predstavitev zanimiv pogled v zahodni korporativni svet 90. let, ki vključuje izrabljene šale o Billu Clintonu, prevelike kaki hlače, znamenite protimonopolne postopke itd. To je bil tudi svet, ko je bil dostop do interneta tako redek, da Windows 95 sploh ni imel vgrajenega brskalnika.