Našel se je izgubljeni posnetek prvega Torvaldsovega predavanja o Linuxu

Matej Huš

27. dec 2021 ob 19:07:58

Davnega leta 1994 je tedaj neznani Linus Torvalds na konferenci DECUS (Digital Equipment Computer Users Society) v New Orleansu na dveh predavanjih predstavil nastajajoči operacijski sistem Linux. Prvo predavanje je imelo naslov Uvod v Linux (An Introduction to Linux), drugo pa težave pri implementaciji (Implementation Issues in Linux). Torvalds je seveda v svoji karieri izvedel že ničkoliko predavanj, a na tistem DECUS-u je prvikrat predaval na veliki konferenci, in to v angleščini. Linux, ki je v verziji 0.01 luč sveta ugledal leta 1991, so tedaj poznali le redki. Leta 1994 je bilo jedro po Torvaldsovih besedah prvikrat dovolj stabilno, da si je zaslužilo oznako verzije 1.0.

Torvalds tedaj sploh ne bi mogel na konferenco, če mu ne bi Jon Hall po prošnjah kolegov uredil financiranja poti. Torvaldsa tedaj sploh ni poznal. Hall je, čeprav je imel zgoščenko s kodo že nekaj mesecev v pisarni v predalu, na DECUS-u prvikrat uporabil Linux in bil navdušen. In zato je bil še isti dan med približno štiridesetimi poslušalci, ki so se udeležili Torvaldsovih predavanj, kar za konferenco s skoraj 20.000 udeleženci res ni veliko. Malokdo je tedaj vedel, v kaj se bo razvil Linux. Ostalo je zgodovina, a del je bil izgubljen.

Kakorkoli, medtem ko so prosojnice, ki jih je Torvalds uporabljal na predavanjih, ohranjene, so bili posnetki izgubljeni - doslej. Hall jih je uspel najti na starih kasetah in digitalizirati, da jih sedaj ponuja svetu. Prvič po dolgem času lahko slišimo, kako se je pred 27 leti začela mednarodna pot Linuxa - iz ust njenega tvorca.