ECJ ponovno: prometnih podatkov ne smete hraniti na zalogo

Matej Huš

7. apr 2022 ob 18:17:31

Sodišče Evropske unije je včeraj razsodilo, da nacionalni organi pregona ne morejo v nedogled hraniti podatkov mobilnih operaterjev vseh uporabnikov. Dopustno je hranjenje za omejen čas, če gre za boj proti najtežjemu kriminalu, ki predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, ne pa za pregon morebiten vsakršnih kaznivih dejanj. Konkretno je sodišče razsojalo o irski praksi in ugotovilo, da krši evropsko zakonodajo.

Obsojeni morilec iz Irske se je pritožil, češ da irska sodišča ne bi bila smela uporabiti prometnih podatkov z njegovega telefona med sojenjem. Graham Dwyer je bil namreč leta 2015 obsojen za umor Elaine O'Hara leta 2012, kjer so ključno vlogo odigrali prometni podatki mobilnega operaterja. Brez teh bi bil najverjetneje oproščen, saj ni bilo nobenega očividca in nobenih fizičnih dokazov. Zato se je Dwyer pritožil na irsko vrhovno sodišče, ki je za mnenje povprašalo evropsko sodišče. Odločitev slednjega sicer ni nepričakovana, saj sledi obstoječi sodni praksi, zlasti prelomni odločitvi iz leta 2014, ko je odpravilo direktivo o obvezni hrambi prometnih podatkov. Sodišče je odtlej še večkrat povedalo, da države nimajo pravice nediskriminatorno hraniti prometnih podatkov uporabnikov mobilnih storitev. Dopustno je le omejeno hranjenje, kadar to utemeljuje aktualna grožnja.

Sodišče je podobno povedalo že večkrat. Tudi po razveljavitvi direktive leta 2014 so namreč nekatere države poizkušale inovativno doseči isti namen z uporabo drugih pravnih podlag. Sodišče jim je predlani povedalo, da je to še vedno nesorazmeren poseg v zasebnost, ki je neskladen z evropskimi vrednotami in zakonodajo. Že sama Listina prepoveduje, da bi države od operaterjev terjale splošno in neselektivno zbiranje prometnih podatkov. Tudi zato morebitno zbranih podatkov, denimo zaradi izjeme o resni grožnji nacionalni varnosti, ni dopustno za nazaj uporabljati v običajnih kazenskih postopkih. Tudi v Sloveniji hramba ni dovoljena dlje, kot je nujno potrebno.

Irska pa vse od leta 2014 ni spremenila nacionalne zakonodaje, temveč je še vedno prakticirala hranjenje prometnih podatkov prek razumnih rokov za pregon hudih kaznivih dejanj. Sodba Sodišča EU vpliva tudi na pretekle postopke. Postopek se bo sedaj nadaljeval pred irskim vrhovnim sodiščem, ki bo moralo upoštevati evropsko sodbo.