IPCC: Ukrepati je treba takoj

Matej Huš

5. apr 2022 ob 01:02:42

Mednarodni odbor za podnebne spremembe (IPCC) pri Združenih narodih v najnovejšem poročilu opozarja, da je treba ukrepati takoj in zajeziti naraščanje izpustov ogljikovega dioksida, sicer svet drvi v podnebno katastrofo. Če bi dosegli vrh izpustov leta 2025 in potem zagotovili zmanjšanje za 50 odstotkov do konca desetletja, bi še lahko ujeli optimistični scenarij, po katerem bi se svet glede na predindustrijsko obdobje segrel le za 1,5 °C. V nasprotnem primeru bo segrevanje tudi do dvakrat intenzivnejše, kar bo imelo pogubne posledice.

Danes objavljeni tretji del zaključuje šesto poročilo (prvi del je bil objavljen avgusta). IPCC za izdelavo poročila potrebuje približno sedem let, zato je to zelo verjetno zadnje poročilo, preden bo prepozno. Koncentracija CO2 v atmosferi se je s predindustrijskih 280 ppm povečala na okoli 420 ppm, kar ogroža podnebje in človeka. Ker tehnologija za zajem in skladiščenje CO2 še niso zrele, je trenutni edini način znižanje emisij. Generalni sekretar ZN António Guterres je ob tem nekatere države okrcal, češ da govorijo eno, delajo pa drugo, kar preprosto povedano pomeni, da lažejo. Rezultati bodo katastrofalni, je posvaril.

Ključni poudarki zadnjega poročila kažejo, da je treba opustiti rabo premoga, emisije metana zmanjšati za tretjino, povečati zasajevanje dreves in širjenje gozdov, investicije v nizkoogljične tehnologije povečati za šestkrat in znatno razogljičiti vse sektorje globalnega gospodarstva. Čeprav poročilo pripravljajo znanstveniki, ga na koncu potrdijo države članice ZN, kar se je zgodilo tudi tokrat. Kljub posameznim pomislekom glede financiranja razogljičenja je 195 držav potrdilo aktualno verzijo poročila.

Končni izsledki niso nič kaj vzpodbudni. Če do leta 2030 ne bomo ukrepali odločno, bo prepozno. Dvig globalne temperature za 3 °C, ki se bo zgodil do konca stoletja brez ukrepov, bo povzročil vročinske valove, nevihte in lakote brez primere.