Apple in Google odstranila aplikacijo, ki ni bila povšeči Kremlju

Matej Huš

18. sep 2021 ob 21:09:26

Od petka do nedelje v Rusiji potekajo volitve v parlament, na katerih si opozicija možnosti poizkuša izboljšati tudi z aplikacijo. Poimenovana Navalny po sedaj zaprtem opozicijskem voditelju aplikacija uporabnikom pomaga strateško glasovati v svojem okrožju, tako da bi se glasovi proti trenutni oblasti konsolidirali in ne razdrobili. Ni presenetljivo, da gre aplikacija Kremlju močno v nos. In tako je tik pred začetkom volitev aplikacija izginila iz Google Play Stora in Applovega App Stora.

Ruske oblasti že dlje časa niso skrivale nezadovoljstva z aplikacijo, ki ji očitajo vmešavanje v volitve. V dneh pred volitvami pa so retoriko močno zaostrile in zagrozile, da bodo poimensko preganjale zaposlene v ruskih podružnicah Google in Appla, če aplikacije ne bodo odstranili s spletnih tržnic. Google ima v Rusiji več kot sto zaposlenih in je po neuradnih podatkih dobil seznam ljudi, ki jih bodo preganjali, če aplikacija ne bo šla s spleta.

Opozicija je nad razvojem dogodkov zgrožena. Ivan Ždanov, ki sodeluje z Aleksejem Navalnim, je dejal, da gre za politično cenzuro, ki ustreza ruski državni propagandi. Iz Kremlja seveda prihajajo diametralno nasprotne izjave, in sicer da je aplikacija kršila rusko zakonodajo in vplivala na rezultate volitev. Za zmago v posameznem okrožju je potrebna navadna večina. Ankete so vladajoči Putinovi Združeni Rusiji namerile okrog 30-odstotni delež, kar je možno premagati, a se mora opozicija združiti in strateško glasovati za eno stranko.

Google je v določenih državah že moral cenzurirati iskalne zadetke, a odstranjevanje aplikacij je precej redko. Tovrstne poteze jasno kažejo, da tehnološki giganti niso imuni na pritiske režimov v različnih državah. To je treba upoštevati tudi vsakokrat, ko beseda nanese na vgradnjo stranskih vrat v šifrirne protokole in podobno. Ne glede na zamisli, kdo bi to uporabljal na Zahodu - pa tudi v ZDA podjetja precej rada sodelujejo z obveščevalnimi službami -, je svet velik in poln različnih režimov in oblasti, ki lahko Applu, Googlu in drugim zvijajo roke. In včasih zvijanje niti ni posebej možno, pa že deluje.