Ruska sodišča kaznujejo Wikipedijo zaradi objav dejstev o napadu na Ukrajino

Matej Huš

1. mar 2023 ob 09:22:09

Wikipedija je v številnih nedemokratičnih režimih na seznamu nezaželenih spletnih strani, ki so zategadelj često blokirane. V Rusiji pa so se lotili izrekanja glob zaradi objav, ki se ne ujemajo s propagando iz Kremlja. Ker se upravljavci Wikipedije ne uklonijo, je stran prejela že tretjo globo od lanskega napada na Ukrajino.

Lanskega junija so Wikipediji izrekli pet milijonov rubljev kazni (63.000 evrov), ker naj bi širila dezinformacije. Šlo je za članke o napadu na Ukrajino, bitki za Kijev, vojnih zločinih med napadi na Ukrajino, bombardiranju bolnišnice v Mariupolju in tamkajšnjega gledališča ter pokolu v Buči. Še dva milijona rubljev globe so izrekli novembra zaradi člankov o nenasilnem odporu ukrajinskih civilistov in oceni ruskega napada na Ukrajino. Kateri članki so ruske oblasti ujezili to pot, še ni znano.

Iz Wikimedije so sporočili, da se ne bodo uklonili pritiskom po cenzuri. Vsebine pripravljajo in preverjajo prostovoljci, ki poskrbijo za zanesljivost in faktografsko nespornost informacij. Wikimedija Rusija se na izreče globe sproti pritožuje, zato končnih odločitev še ni. So pa doslej v vsej zgodovini delovanja v Rusiji s pritožbami uspeli le enkrat, je dejal vodja ruske izpostave Stanislav Kozlovski.

Rusija je kmalu po lanskem napadu na Ukrajino sprejela zakonodajo, ki prepoveduje širjenje informacij o vojni, ki se ne ujemajo s kremeljsko verzijo resnice. To vključuje tako opisovanje vojne kot posebne vojaške operacije kot tudi širjenje informacij o neuspehih in težavah ruske vojske. Spletne strani, ki ta pravila kršijo, se znajdejo na seznamu blokiranih, lahko pa so tudi oglobljene.