Steam Deck prispe konec februarja

Jurij Kristan

2. feb 2022 ob 02:31:11

Pri Valvu so potrdili, da novega zamika lansiranja prenosnega PCja-poševnica-ročne konzole Steam Deck ne bo: napravo bodo prednaročnikom pričeli pošiljati 28. februarja.

Ko so pri Valvu lansko poletje razkrili prenosno igričarsko napravo Steam Deck, ki je pravzaprav PC v preobleki ročne konzole, so predvideni datum prihoda postavili v december. Toda kot toliko drugim podjetjem, jo je tudi njim zagodlo pomanjkanje sestavnih delov za napravo, tako spričo omejene razpoložljivosti polprevodnikov kakor splošnih težav z dobavno verigo. Zato so jeseni izid zamaknili za "okoli dva meseca". Na srečo je bila to očitno edina preložitev, kajti naprave bodo k prvim prednaročnikom odpotovale 28. februarja. To je - če ne bodo pozabili na plačilo celotne cene Steam Decka, za kar bodo imeli na voljo 72 ur; v kolikor se do tega roka ne bodo zganili, bodo svoje mesto v vrsti izgubili. Kdor se je torej lani uspel zdrenjati med prve, ki so Steam Deck rezervirali, naj konec tega meseca ne odpotuje v divjino. Okno za plačevanje se odpre 25. februarja. Ob robu velja omeniti, da Valve novinarjem že pošilja kose za preizkušanje, zato naj bi bilo na omenjeni datum že mogoče videti, kako približno se reč izkaže v praksi.

Kako bo naprej, še ni povsem jasno in je gotovo odvisno od nadaljnjih težav z dobavo, ki bodo še kazale zobe, čeprav v Valvu za njihovo zmanjševanje izkoriščajo več dobaviteljev. Nove pozive naročnikom naj bi pošiljali "tedensko", pri čemer bo vsaj še ves marec rezerviran za one, ki so Deck uspeli prednaročiti prvi dan. Kdor se za to odloči denimo danes, naprave gotovo ne bo dobil pred aprilom, verjetno pa še precej kasneje. Steam Deck je mogoče naročiti v Združenih državah, Kanadi, Združenem kraljestvu in vsej Evropski uniji, torej tudi pri nas. Karakteristike, ki so jih najavili lani, so sicer ostale nespremenjene. Na voljo so trije modeli: vstopni za 420 eur ima 64 GB pomnilnika eMMC, vmesni za 550 eur nosi 256 GB NVMe SSD, pri najdražjem pa za 680 eur dobimo 512 GB NVMe SSD.