Valve razkril ročno konzolo Steam Deck

Jurij Kristan

15. jul 2021 ob 23:00:37

Pri Valvu so naznanili nov kos lastne strojne opreme, ambiciozno ročno konzolo Steam Deck, ki v več kot enem elementu spomni na Nintendovega Switcha. Prednaročila se odpro jutri, na voljo naj bi bila decembra.

Valve je že lep čas tudi hardversko podjetje, katerega paradni strojni konj so trenutno VR naočniki Index, na spisku preteklih podvigov pa najdemo še igralni plošček, povezovalnik s televizijo in pa precej ponesrečen poskus neke sorte standarda za PC-konzole, Steam Machines. Slednje pa ni več edini poskus firme v smeri konzolnega trga, kajti danes se odločno odkorakali v zelje Nintendu, saj so najavili Steam Deck, ročno konzolo, ki na moč spomni na Switcha. Od slednjega se najbolj bistveno razlikuje v tem, da je zasnovana na platformi Steam, se pravi PCjevem ekosistemu iger, saj gre v osnovi pravzaprav za zmogljiv ročni PC. Po zaslugi majskega pobega informacij najava sicer ni popolno presenečenje, a ji kljub temu ne manjka udarnosti, saj se vidi, da je Deck zgrajen na mnogih dosedanjih izkušnjah.

Gre za konzolo podolgovate, "Switcheve" oblike, pri čemer je od njega za približno pet centimetrov daljša. Seznam specifikacij navaja 7-palčni dotikabilni zaslon vrste LCD in ločljivosti 1280×800 pik, pa zajetno bero načinov vnosa: dve igralni paličici, križec, štiri peteline, po štiri gumbe na sprednji in zadnji strani ter dve drsni ploščici, bržda povzeti direktno po Steam controllerju. Vdelano je tipalo gibanja, obenem pa je mogoče Deck preko Bluetootha povezati tudi z zunanjimi kontrolerji. V notranjosti tiktaka AMDjev APU s štirimi jedri Zen 2 in osmimi izrisovalnimi jedri arhitekture RDNA 2, v navezi s 16 GB LPDDR5 Rama. Trije štartni modeli pa se ločijo predvsem po shrambi; vstopni za 420 eur ima 64 GB eMMC pomnilnika, vmesni za 550 eur nosi 256 GB NVMe SSD, pri najdražjem pa za 680 eur dobimo 512 GB NVMe SSD. Prednaročila se odpro v petek, 16. julija, medtem ko naj bi prvi primerki na področje EU prispeli v decembru.

Deck je mogoče preko USB-C povezati s televizijo, nekaj pozneje pa bo na voljo tudi podnožje, ki bo nosilo še vtičnice za ethernet, HDMI 2.0 in DisplayPort 1.4 in katerega cena še ni znana. Na napravi teče najnovejša inačica operacijskega sistema SteamOS, ki sicer bazira na Linuxu, toda okenske igre prilagaja skozi vmesniško programje Proton, zato ročno prilagajanje pingvinu ne bo potrebno. S tem so odpravili eno resnejših hib zasnove Steam Machines, je pa res, da se mora tudi Proton še dodobra dokazati. Pri IGNu so si izborili ekskluzivno reportažo, v kateri Valvovi inženirji med drugim povedo, da je mogoče Portal z enim polnjenjem baterije igrati približno štiri ure. Naprava obenem na Steam ne bo zaklenjena, zato bo mogoče na njej uporabljati denimo tudi Epicovo tržnico. Gabe Newell je obenem pojasnil še, da bodo vstopno napravo prodajali pod ceno, za razliko od dragih naočnikov Index. S tem utegne marža na Steamu nenadoma pridobiti malce drugačen pomen.