Logitechova ročna konzola za pretočne igre prispe oktobra

Jurij Kristan

22. sep 2022 ob 07:24:13

Pri Logitechu so po dveh mesecih mini napovedi, govoric in izpustov informacij naposled pokazali svojo ročno konzolo G Cloud Gaming Handheld. Lansiranje bo 17. oktobra, cena pa ravno med Switchem in Steam Deckom.

V začetku avgusta so pri Logitechu presenetili z najavo, da v sodelovanju s kitajskim Tencentom razvijajo ročno konzolo - ki pa ne bo klasična igričarska naprava, temveč prvenstveno namenjena pretočnemu igranju, skozi servise Geforce Now, Xbox Cloud Gaming in druge. Konec avgusta so na splet nato pobegnile še prve slike naprave, ki kažejo na zasnovo nekje med Nintendovim Switchem in Valvovim Steam Deckom. Sedaj se je Logitech G Cloud Gaming Handheld, kakor so Švicarji zadevo skrajno inovativno poimenovali, znašla v spletni trgovini podjetja in prvi uradni najavi lansiranja - na Xboxovi spletni strani. Švicarji v oglasnih pamfletih očitno zaenkrat načrtno ignorirajo Googlovo Stadio in Amazonovo Luno, čeprav naj bi naprava prebavljala tudi ta dva pretočna servisa in ima tesno povezavo s trgovino Google Play.

Sodeč po specifikacijah gredo primerjave s Switchem in Deckom še malo dlje od površinskih. Tako po masi kakor ceni je skoraj natančno med obema napravama; stala bo 350 dolarjev (ZDA, brez davka), oziroma 50 manj v trenutno aktivni promocijski predprodaji, ki pa je omejena na ZDA in Kanado. Tam bodo napravo lansirali 17. oktobra, kdaj pa se znajde v Evropi, še ni jasno. Sistemski čip srednje moči Snapdragon 720G bo omogočal lokalno poganjanje mobilnih iger, toda smisel naprave bo sprega s pretočnimi igričarskimi servisi. Tu pa se bo treba nahajati ob brezžičnih vstopnih točkah, kajti naprava nima telefonske antene. Tudi ostale značilnosti so nekje v sredinskem rangu: 7-palčni zaslon ločljivosti 1080p in s 60 Hz osveževanja, 4 GB pomnilnika LPDDR4X in 64 GB velika shramba podatkov. Ker namen ni lokalno poganjanje zahtevnih iger, nima ventilatorja, posledično pa naj bi 6000 mAh baterija zadoščala za 12 ur uporabe.