Teleskop James Webb je na cilju

Matej Huš

24. jan 2022 ob 21:22:14

Mesec dni dolgo popotovanje je končano, James Webb (LWST) pa srečno na cilju. Danes okrog 18. ure po slovenskem času je teleskop še zadnjikrat prižgal motorje za skoraj pet minut in se utiril v orbito okrog točke L2. Z zadnjim manevrom je svojo hitrost spremenil za 1,6 metra na sekundo, s čimer se je uspešno utiril. Sedaj sledi še dolgotrajno umerjanje instrumentov.

Točka L2 je druga Langrageeva točka za sistem Sonce-Zemlja. Za vsak par nebesnih teles lahko obstaja pet teh točk, ki označujejo lege, v katerih ujet satelit (ali drugo manjše telo z zanemarljivo maso) miruje relativno na večji telesi. Gre torej za stacionarne rešitve problema treh teles. Prve tri točke so nekoliko nestabilne, četrta in peta pa sta stabilni. To pomeni, da predmeti, ujeti v L4 in L5, tam tudi ostanejo, ker perturbacije njihovih položajev povzročijo sile, ki jih silijo nazaj. Po drugi strani je iz točk L1, L2 in L3 sicer možno pasti brez popravljanja položaja, a za LWST to ne bo problem. Ne bo namreč miroval v točki L2, temveč bo krožil okoli nje po veliki halo orbiti. Takšne orbite so v sistemu treh teles stabilne, v realnem Osončju pa zaradi gravitacijskih vplivov ostalih teles vendarle terjajo občasne popravke. Zato ima JWST še dovolj goriva, da bo vsaj desetletje vztrajal v orbiti okrog L2.

Mimogrede, točka L2 je od Zemlje oddaljena 1,5 milijona kilometrov (Zemlja pa od Sonca 150 milijonov kilometrov). JWST bo okoli nje krožil z obhodnim časom šest mesecev po orbiti z apsidnima točkama 250.000 in 832.000 kilometrov.