V ZDA aktivirali pas C v 5G, letala zato zamujala

Matej Huš

20. jan 2022 ob 04:00:44

Danes so mobilni operaterji v ZDA začeli uporabljati pas C za mobilna omrežja pete generacije (5G), kar je na noge spravilo letalske prevoznike. Medtem ko se Zvezna uprava za letalstvo (FAA) in operaterji še vedno prepirajo, kaj naj storijo s 5G v okolici letališč, sta Verizon in v manjši meri AT&T (Austin, Dallas-Fort Worth, Houston, Chicago, Detroit, Jacksonville, Orlando in južna Florida) pas začela uporabljati.

Verizon pojasnjuje, da bo to znatno izboljšalo povezljivost v hitrem omrežju 5G, ki se je doslej zanašalo na milimetrski del spektra. Pas C bo zagotovil stabilnejši pokritost, delovanje v notranjosti stavb in zato tudi višje hitrosti. Pas C predstavlja zlato sredino med počasnejšim 5G Nationwide in milimetrskim 5G kratkega dosega. Obljubljajo normalne hitrosti od 200-500 Mb/s, v idealnih pogojih pa vse do 800 Mb/s. Povsem drugačno pa je nič kaj prešerno razpoloženje v letalskem sektorju.

Še včeraj so letalski prevozniki še enkrat poizkusili odmakniti pas C v 5G. V opozorilu FCC so zapisali, da bo zagon 5G povzročil katastrofalne motnje v letalskem prometu. Srž problema so seveda radarski višinomeri, ki v nekaterih Boeingovih letalih niso certificirani za sobivanje s 5G, ki je 250 MHz oddaljen. Delovanje radarskih višinomerov je dejansko kritični del letala, saj instrument zagotavlja informacije številnim sistemom, katerih nepravilno delovanje lahko povzroči strmoglavljenje letala. Letalski prevozniki trdijo, da bodo morali del svojih flot prizemljiti, ker niso certificirane. Na letališčih, kjer obstoji možnost za interferenco, so instrumentalni pristanki v slabi vidljivosti od decembra dejansko za ta letala prepovedani. Kljub temu v več kot 40 državah po svetu brez težav uporabljajo ta isti pas in letala.

A ni ostalo le pri praznih grožnjah. Več letalskih družb, med njimi Emirates in Japan Airlines, je danes odpovedalo nekaj poletov v ZDA. Večinoma je šlo za starejše Boeinge 777, za katere je omejitve predpisal proizvajalec. Japan Airlines je nekaj ur pozneje sporočil, da bodo od četrtka normalno leteli. Vseeno so danes nastajale zamude zaradi odpovedi povezovalnih poletov. Največ jih je odpovedal Emirates, kjer so dejali, da sodelujejo s proizvajalci in oblastmi, da bi čim prej razrešili težave. Prevozniki so v nekaterih primerih uspeli zagotoviti druge modele letal. Nekoliko sta jim naproti stopila tudi operaterja, ki bosta v bližini najprometnejših letališč začasno odložila uvedbo 5G.